Grönt ljus på nytt för Emmaboda Granit

Broby Gunnarsson är en av ägarna till Emmaboda Granit AB och han konstaterar att beslutet från länsstyrelsens miljöprövningsdelegation var en välkommen påskpresent.
Publicerad 3 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Bo Gunnarsson. FOTO: PETER PAULSSON
Bo Gunnarsson. FOTO: PETER PAULSSON

Gunnarsson är en av ägarna till Emmaboda Granit AB och han konstaterar att beslutet från länsstyrelsens miljöprövningsdelegation var en välkommen påskpresent.– Vi har ju jobbat för det här sedan 2009 och det har varit skitjobbigt, säger han.Gunnarsson har tidigare berättat för Norra Skåne att det finns en stor efterfrågan på produkten och han vill därför komma igång med arbetet att spränga fram den brunsvarta graniten så snabbt som möjligt.– Vi har kundunderlag. Både i Europa och i Asien har vi kunder som väntar, säger han.Redan i mars i fjol gav länsstyrelsen Emmaboda Granit grönt ljus i Biskopsgården, men grannarna överklagade beslutet – och fick rätt i mark- och miljödomstolen.I mark- och miljödomstolens beslut att återförvisa ärendet till länsstyrelsen för fortsatt handläggning pekades det på en rad brister i bland annat lokaliseringsutredningen och miljökonsekvensbeskrivningen.Emmaboda Granits representanter kompletterade sin ansökan och skickade på nytt in den till länsstyrelsen, som alltså har gett bolaget tillstånd att bryta blocksten i Biskopsgården.–Vi har bättrat på lokaliseringsutredningen och kompletterat den med ytterligare uppgifter, säger Emmaboda Granits ombud Oskar Karlsson på GeoPro AB.Karlsson pekar framförallt på ett yttrande från Sveriges geologiska undersökning (SGU), en expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU säger i sitt yttrande på att stenen vid Biskopsgården är unik.– Det är en unik fyndighet, stenen finns bara där, och därför kan man bara ha verksamheten på den här platsen, säger Karlsson.Beslutet att ge Emmaboda Granit tillstånd till täktverksamhet kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Ett eventuellt överklagande ska vara inne senast 25 april.Förra gången ni fick ja av länsstyrelsen överklagades beslutet och det blev rött ljus av mark- och miljödomstolen, vad talar för att det blir annorlunda nu?– Vi har rättat till de brister som domstolen tyckte att vi hade. Nu har det prövats igen av miljöprövningsdelegationen och det finns inget att slå ner på, vi uppfyller alla krav, säger Karlsson.Det är mer än tre år sedan Biskopsgården provborrades sedan Bo Gunnarsson och en kollega upptäckt stenen. Proverna visade på högkvalitativ sten och Gunnarsson har hela tiden menat att alla förutsättningar finns för att bryta sten på platsen. – Vi tror ju på det här. Hoppas att det inte drar ut ännu mer på tiden nu. Vi har lojala kunder som är beredda att vänta – men de väntar kanske inte hur länge som helst, säger Gunnarsson.Grannarna till den tilltänkta stentäkten har kämpat hårt för att stoppa stenbrytning på platsen. Beskedet att Emmaboda Granit nu får tillstånd är ett hårt bakslag för motståndarna.– Som du förstår är vi inte nöjda med det här, säger Per-Ola Mårtensson.Mårtensson från Biskopsgården har tillsammans med ett tiotal andra grannar konsekvent motsatt sig planerna på en stentäkt i området.– Jag vet inte riktigt, vi får se hur vi gör. Just nu finns det väl inga planer på att överklaga, säger Mårtensson.– Det är märkligt, jag tycker det är skandal att de får öppna en stentäkt här.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.