Noveller med ett moraliskt bett EJ KLAR

Kultur och Nöje Författare: Nathan EnglanderÖversättning: Nille LindgrenFörlag: BrombergsDet tycks finnas obegränsat med rikt begåvade judisk-amerikanska författare.
Publicerad 4 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Författare: Nathan EnglanderÖversättning: Nille LindgrenFörlag: Brombergs

Det tycks finnas obegränsat med rikt begåvade judisk-amerikanska författare. Ytterligare ett namn att lära sig är Nathan Englander, som introduceras på svenska med denna samling berättelser. Han är inte bara judisk i största allmänhet utan uppvuxen i en ortodox miljö och djupt förtrogen med de ortodoxa judarnas besynnerliga form av livspussel.I titelnovellen resonerar ett amerikanskt judisk par med två gamla vänner från Israel om vilka man skulle kunna lita på om man vore i Anne Franks situation. En farlig tankelek visar det sig. Vågar man egentligen lita ens på sin allra närmaste?

Den starkaste novellen utspelar sig på ockuperad mark på Västbanken. Två kvinnliga pionjärockupanter och grannar söker sig till varandra under Yom Kippur-kriget 1973. Den ena är djupt vidskeplig och tror att Gud vill hämnas en synd hon begått genom att ta hennes lilla dotter ifrån henne. Hon har räknat ut att om hon säljer dottern till grannkvinnan kan inte Guds hämnd drabba dottern. Så sker men båda är överens om att detta bara är en smart fint för att skydda dottern, som fortsätter att växa upp med sin naturliga familj. Åren går, fler och fler judiska ockupanter tränger undan den palestinska urbefolkningen från deras ägor, och den sålda dottern växer upp utan att ha en aning om vem som egentligen äger henne. Tills en dag? Traktens rabbiner slår sina kloka huvuden ihop och förklarar att det gamla muntliga kontraktet mellan kvinnorna visserligen är absurt, men det är alldeles kosher och måste följas.

Författaren turnerar den här historien mästerligt. Det bisarra i det judisk-ortodoxa sättet att tänka dras till sin spets med både humor och skärpa. Dialogen är här som i de flesta av de andra historierna kvick och briljant.Ett par av novellerna har också en hel del Woody Allen över sig, som Peep show, där en god judisk familjefar råkar hamna på ett olämpligt ställe och överraskas av sin egen sexualitet.Det finns ett moraliskt bett i dessa historier, som ofta etsas fast i en stark slutpoäng. Englander går dock inte helt fri från det som åtminstone jag har vissa problem med i mycken engelsk och amerikansk prosa, den markerade virtuositeten, författarens lätt pråliga behov av att visa sig på styva linan. Men det är synd att klaga över att någon är så skicklig att det syns.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.