Revisorerna ger Widmark anmärkning

Hässleholm Kommunens revisorer lämnade in sin revisionsberättelse för 2012 i dagarna där de redogör för de granskningar som gjorts under 2012.
Hässleholm • Publicerad 4 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Kommunens revisorer lämnade in sin revisionsberättelse för 2012 i dagarna där de redogör för de granskningar som gjorts under 2012. Just den djupare granskningen av affärerna kring trygghetsboendet Hässleholmsporten gör att revisionen inte utan vidare kan föreslå fullmäktige att bevilja kommunstyrelsen och nämnderna ansvarsfrihet. Utan man väljer att först rikta en anmärkning mot kommunstyrelsens ordförande under 2012, Urban Widmark, för obehörigt beslutsfattande innan man tillstyrker att fullmäktige kan bevilja ansvarsfrihet för ledamöterna i övrigt.

– Det är oerhört ovanligt. Jag har inte varit med om detta förut under mina år i kommun och region. Men vi väljer att ge Widmark en anmärkning i stället för en erinran av den orsaken att han försökt rätta till felen genom att Hässleholmsbyggen tog över trygghetsboendet som ägare. Han har också tagit konsekvenserna av sitt handlande och avgått från sin post som kommunalråd. Vad vi kan se har han inte skrivit på hyresavtalen för egen vinnings skull. Men det här är allvarligt nog. Nu får fullmäktige bestämma om det blir några fler konsekvenser, säger revisionens ordförande Nils Olof Sennmalm (C).

Alliansens ledamöter samt sverigedemokraten Hans Bengtsson röstade för en anmärkning. Tre socialdemokrater och en miljöpartist ville göra en tuffare markering där revisionen uppmanar fullmäktige att inte ge Urban Widmark ansvarsfrihet eftersom han undertecknade hyresavtalet mellan kommunen och Ringcentralen fastighets AB utan att ha rätt till det.

Den mildare skrivningen vann med 5-4.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.