Stort medieintresse kring kungabesöket

Hässleholm Det är också dags att repetera för den som vill vara med och spela koltrast.
Hässleholm • Publicerad 4 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Drottning Silvia och kungen kommer i morgon fredag. Fast de kliver knappast av bussen som på den här arkivbilden. 
FOTO: SCANPIX
Drottning Silvia och kungen kommer i morgon fredag. Fast de kliver knappast av bussen som på den här arkivbilden. FOTO: SCANPIX

Det är också dags att repetera för den som vill vara med och spela koltrast.Bjarne Öhrling, som ansvarar för programmet hoppas att så många hässleholmare som möjligt vill vara med på Stortorget.Besöket kommer också att vara välbevakat av media. På onsdagskvällen hade 28 medieföretag, tidningar, teve, radio anmält sin ankomst.-Otroligt och fantastiskt, kommenterar Bjarne Öhrling.Förutom det officiella mottagandet, tal av kungen och musikframträdanden av lokala artister blir det även plats för ett inslag av det mer galna slaget.

Nämligen världens första och största mobilkonsert med koltrastar.– Alla kan inte spela trombon, men med hjälp av sin mobiltelefon kan väldigt många vara med och spela för kungaparet ändå, resonerar Bjarne Öhrling.För att komma över koltrastsången via sin mobil ska man hålla sin telefons så kallade QP-läsare över koden som finns publicerad intill artikeln.Själva programmet till telefonens QR-läsare hämta man via sin appbutik på nätet.

– Det är inte svårt och det tar inte mer än en halv minut. Bästa är dock att man gjort det här innan och provat. Om alla på torget ska försöka hämta hem koltrasten samtidigt vet jag inte hur det går.(För den som inte vill syssla med QR-läsaren går det bra att öppna webbplatsenwww.koltrastar.se i sin kloktelefon och klicka på länken för att starta koltrastsången.)

Idén om att hålla en koltrastkonsert för kungaparet har fått ett blandat mottagande.– Vissa tycker det är en jättebra idé medan andra tycker det är urbota dumt. Just därför tror jag på idén säger Bjarne Öhrling.Programmet på Stortorget innehåller mycket musik. Tanken är också att förmedla ett budskap om Hässleholm som en musikstad.

– I Hässleholm finns bland annat Familjen, Siestafestivalen och Robin Stjernberg. Och kungssången som sjungs är skriven av Otto Lindblad som var verksam i trakten. Det här är inte bara ett jippo på torget, vi vill visa att det händer saker i Hässleholm, förklarar Bjarne Öhrling.Förutom att spela upp koltrastens sång hoppas Bjarne Öhrling att folk även vill vara med och dansa in våren under programpunkten "The Dancing King". Här deltar artister som Kristina Hahne, Monia Sjöström Zander, Nils-Åke Runesson, Niclas Brandt, Jörgen Grahn, Fredrik Nilsson och Ola Hjelm Och just det: Statyn Våren deltar också.– Statyn pryds med en blomsterkrans, säger Bjarne Öhrling.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.