Otillräcklig satsning på järnvägarna

Nyheter På onsdagen är det dags för den största konferensen någonsin som handlar om höghastighetstågens framtid i Skandinavien.
Publicerad 9 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021

På onsdagen är det dags för den största konferensen någonsin som handlar om höghastighetstågens framtid i Skandinavien. Experter från hela världen kommer att delta i träffen som går av stapeln i Stockholm.

Höghastighetståg beskrivs som en lösning för att få effektiva och hållbara transporter i framtiden. Men rapporterna som har gjorts på uppdrag av EU-projektet Scandinavian 8 million city visar på stora brister i planeringen av införandet av höghastighetstågen. Det är två konsultfirmor som ligger bakom de båda rapporterna som släpps den 6 maj. Enligt dessa kommer efterfrågan på både person- och godstransport på järnvägarna fördubblas fram till år 2030. Det rimmar illa med de blygsamma planerna på utbyggnaden av järnvägen.

Enligt rapporterna finns det flera orsaker till att tågresandet förväntas öka. En anledning är att befolkningen tros växa rejält samtidigt som man ser ett minskat intresse för bilkörning hos ungdomar. Dessutom fortsätter BNP att öka och det gör även arbetspendlingen i Öresundsregionen.

-Tågresandet fortsätter öka på samma sätt som det har gjort de senaste 15-20 åren. Problemet är att det inte har hänt något i utbyggnaden under de här åren, och planerna framöver är inte precis lysande. Det innebär att det blir väldigt trångt på spåren framöver, säger Lennart Serder, delprojektledare på Region Skåne och järnvägs- och kapacitetsexpert.

En akut lösning som beskrivs i rapporterna är fler spår mellan Malmö och Lund. Dessutom kommer järnvägsstationen vid Kastrup byggas om. Rapporten pekar på att höghastighetståg skulle behöva egna spår eftersom de ska passera Öresundsbron. Därefter är tanken att tågen ska fortsätta till Hovedbangården i Köpenhamn eller vidare mot Hamburg.  

Lennart Serder menar att det finns många saker som skulle kunna göras.- Först och främst finns det ett akut behov av att bygga ut kapaciteten på väldigt kort tid, men allt tar en sådan tid. Man har pratat om att bygga fler spår mellan Malmö och Lund väldigt länge, men det har inte hänt något, säger Lennart Serder.Han anser att man skulle behöva bygga ut trafiken på nya platser så att den nuvarande järnvägstrafiken kan fortsätta som vanligt under tiden, vilket blir väldigt kostsamt.

Projektledarna som ligger bakom rapporterna menar att Trafikverket rentav motarbetar den politiska ambitionen att öka järnvägstrafiken. Exempel på detta är att de höjer avgifterna samtidigt som de sänker hastigheterna.

- Problemet är att Trafikverket istället försöker bromsa den ökande trafiken på järnvägarna genom sina åtgärder. Det tycker vi är  fel sätt att angripa problemet, säger Lennart Serder.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.