Hässleholms äldsta affär fyller 140 år

Hässleholm För exakt 100 år sedan tog mannen, som skulle ge namn åt rörelsen, Carl Andersson, över företaget.
Hässleholm • Publicerad 10 april 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

För exakt 100 år sedan tog mannen, som skulle ge namn åt rörelsen, Carl Andersson, över företaget. Då hade affären redan 20 år tidigare flyttat in i det nya, stora huset vid Järnvägsgatan och Vattugatan.

Carl Anderssons herr- och dammodehus AB sysselsätter i dag tiotalet personer – men för några årtionden sedan fanns det ännu mer folk i form av skräddare, och sömmerskor, springpojke och springflicka, växeltelefonist, vaktmästare med mera. Plus ett antal expediter, förstås.

Carl Andersson från Riseberga tog 1913 över firman efter grundaren Måns Jonsson. År 1942 avlöstes Carl Andersson av två anställda: Hugo Hansson och Werner Forsbring. Hugo Hansson blev ensam ägare 1963, samma år som hans son Thomas började jobba i företaget. Hugos söner Thomas och Jörgen tog 1978 över firman. År 1990 blev Thomas så ägare av alltsammans, ihop med sin fru Ingrid.För sex år sedan köpte dottern Anna sin fars aktier och blev affärsinnehavare tillsammans med sin mor Ingrid. Thomas behöll den anrika fastigheten, där affären nu har funnits i 120 år.– Vad vi vet, finns det ingen annan kläd- och modebutik i Sverige som funnits i 140 år, säger Ingrid Hansson, som en gång i tiden började som expedit hos sin blivande svärfar Hugo Hansson.

Familjen Hansson har nu ägt och drivit företaget under 71 av de totalt 140 åren. Senaste nyheten är en satsning på barnkläder.Det jubileras som synes på flera olika sätt. Om en månad fyller Thomas Hansson för övrigt 70 år ...

I kväll berättar Sydnytt i SVT i ett reportage om det unika familjeföretaget i Hässleholm.De 140 första åren firas i dag med kaffe och tårta i det gamla skrädderiet hos "CA", som är affärens smeknamn sedan gammalt.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.