”Musiken går först”

Kultur och Nöje – Det känns jättebra att åka ut på turné, jag har samlat ihop ett grymt band och repetitionerna är jättekul, berättar Darin på telefon.
Publicerad 10 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021
Darin kommer till KB 19 april och efter att ha kollat in scenen tror han det blir en intim konsert med klubbkänsla. Foto: James Dimmock
Darin kommer till KB 19 april och efter att ha kollat in scenen tror han det blir en intim konsert med klubbkänsla. Foto: James Dimmock

– Det känns jättebra att åka ut på turné, jag har samlat ihop ett grymt band och repetitionerna är jättekul, berättar Darin på telefon.

Han kollade in KB när han gjorde en privat spelning i Malmö nyligen och ser fram emot att komma tillbaka.– Jag tror det blir en intim konsert och samtidigt en med riktigt härlig klubbkänsla, säger han. Jag har med mig 13 musiker på turnén, men på KB får vi nog vara några färre.

Darin startar med en liten exklusiv turnérunda till Stockholm, Göteborg och Malmö innan det är dags för sommarens stora festivalturné som bland annat tar honom till Tivolirock i Kristianstad 13 april.

Vad har du fått för respons från fansen på nya plattan?– De gillar den mycket och det gör mig otroligt glad. Det är väldigt blandat vilka låtar de tycker är bäst och det känns bra att det finns något för alla.

För Darin känns det smått otroligt att han nu snart tillbringat tio år i rampljuset.– Det är sjukt när man tänker på det. I början undrade jag hur jag skulle titta tillbaks när det hade gått tio år och det är konstigt att de åren snart har gått nu – och så fort. Samtidigt tycker jag att jag har hunnit göra mycket och fått uppleva fantastiska saker. Jag vill så mycket, nu kör jag bara på och det här är ju både mitt jobb och min hobby.

Darin får många erbjudanden om andra engagemang, men han är musiken trogen. – Det viktiga för mig är att alltid komma ihåg varför jag gör det här och då faller allt på plats. Musiken startade allting för mig och mycket annat följde med, men musiken måste gå först.

Darin började i tidiga tonåren med att skriva låtar till andra artister. När han inte kom in på musikskolan tillbringade han dagarna i studion i stället. Senare kom han in på musikgymnasium, men slutade efter ett och ett halvt år när han fick skivkontrakt.– Det jag strävade efter var att få en chans och när jag fick den kände jag att jag måste fokusera helt ut. Och det gick ju bra redan från början.

Darin var en av de första i Sverige att anamma USA-soundet och hans musik känns internationell. – Man ska inte glömma att det alla i världen kallar för amerikansk musik ofta faktiskt är svensk, påpekar han. Jag har lyssnat mycket på amerikanska artister och jag har haft turen att jobba med några av de största svenska som Max Martin, Red One och Jörgen Elofsson. Jag var i USA för första gången förra året och med amerikanska producenten Jim Beanz som jag jobbat med på Exit blev det mer r'n'b. Han har bland annat jobbat med Timbaland och Nelly Furtado, och jag letade efter ett nytt sound.

Du var med i Så mycket bättre i höstas och blev seriens stjärna. Vad har programmet betytt för dig?– När jag fick frågan om jag ville vara med svarade jag ja direkt. Sedan blev jag nervös och tänkte att jag för första gången skulle visa vem jag verkligen är. Det är ju en sak att bli bedömd för sin musik och en annan att bli det för personen som man är, men jag kände att jag bara kunde gå in och göra min grej och att jag fick ta det som det kommer.

Darin fann sig genast väl tillrätta i gänget och blev smått förvånad över att hans tolkningar gick hem så bra. – Speciellt Astrologen, det förvånade mig att den blev så uppskattad.

I serien berättade Darin bland annat om föräldrarnas flykt från Saddam Husseins Irak i ett djupt rörande inslag.– Det känns som om folk känner mig bättre, de har fått en helt annan bild av en när de sett mig i olika sammanhang tidigare. Nu känns det som om de har en skön bild av mig.

Det skvallrades lite om dig och en viss annan person i Så mycket bättre?-Haha, vad menar du?

Maja Ivarsson i The Sounds?– Jo, jag vet ... Jag har inte sett henne på länge, men jag tycker hon är en jättebra artist och person. Jag lyssnade mycket på The Sounds när jag var yngre och tyckte förstås det var extra kul att hon var med, säger Darin.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.