Loshultsbor har egen lösning på busstrafik

Osby I samband med att tågen i december börjar stanna i Killeberg kommer busslinjen 535 som går genom Loshult att läggas ner.
Osby • Publicerad 12 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021

I samband med att tågen i december börjar stanna i Killeberg kommer busslinjen 535 som går genom Loshult att läggas ner. Det innebär att förbättringen i Killeberg blir en försämring i Loshult.

I och med detta har Loshults byalag tillsammans med föreningen Loshultsbygdens utveckling skickat en skrivelse till Kollektivtrafiknämnden i Skåne. Här föreslår de en lösning på problemet, en lösning som skulle innebära att busslinje 562 mellan Älmhult och Olofström även kör inom Loshult. Genom att köra över viadukten in i Loshult och därefter följa "gamla 23:an" mot Älmhult skulle totalsträckan enligt förslagsställarna endast bli 400 meter längre, vilket skulle motsvara en förlängning av den sammanlagda restiden på en till två minuter.De båda Loshultsföreningarna vill även att Osby kommun ska verka för att den här idén blir verklighet.Som argument för förslaget framför man att det i byn finns personer som saknar bil samt att en del ungdomar söker och går sin gymnasieutbildning i Älmhult. Det finns även en förhoppning att fler boende ska flytta till Loshult, inte minst på grund av närheten till ett expanderande Älmhult. I det sammanhanget upplever man att det viktigt med en fungerande kollektivtrafik.

I samband med en ny sträckning av den aktuella busslinjen föreslår föreningarna även att håll-platsen vid Loshults kyrka används. Den nuvarande hållplatsen "Loshults idrottsplats" bedöms ha en riskabel placering med tanke på att resenärer behöver passera över den smala järnvägsviadukten samt över väg 23. Hållplatsen är dessutom helt oskyddad och bussen måste stanna mitt på väg 121 i samband med att den tar upp resenärer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.