Stranden var full av olika överraskningar

Skåne/Kristianstad Det kan mycket väl varit årets hittills finaste dag som naturskyddsföreningen i Kristianstad utnyttjade till att utforska en del av Äspetstranden.
Publicerad 15 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Susanna Söderberg (vänster) får värdefull hjälp av barnen Siri
Susanna Söderberg (vänster) får värdefull hjälp av barnen Siri

Det kan mycket väl varit årets hittills finaste dag som naturskyddsföreningen i Kristianstad utnyttjade till att utforska en del av Äspetstranden. Under Susann Söderbergs ledning var uppdraget att ta reda på vad som kan gömma sig på en sandstrand.

Uppdraget för deltagarna var att hitta tre olika saker; något grönt, något runt och något mjukt. Och på en strand var det inte några större problem att hitta dessa saker.

Efter några snabba steg i olika riktningar hittades alla föremålen ganska omgående, och med hjälp av Susann Söderberg från naturskyddsföreningen gick man sedan igenom vad det egentligen var för något.– Titta på det här, det här är ju tång och det finns det ganska mycket av längs den här kusten. Just den här tången heter bandtång, och det kanske ni kan förstå när ni tittar hur den ser ut, säger Susann.

Bland fynden hittade man även blåstång, blåmusslor och östersjömusslor. Men det kanske allra mest uppseendeväckande kanske ändå var – en halstablett.– Vilken tur att pappa tappade den här innan så jag kunde hitta en erund sak, säger snart femårige Eskil som var med och letade saker på stranden.– Ja, det kanske inte var det mest väntade, säger Susanna Söderberg och skrattar.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.