De gör ESC-låten

Kultur och Nöje Många stora sportevenemang, både VM och olympiader, har sina egna låtar.
Publicerad 16 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021
Björn Ulvaeus
Björn Ulvaeus

Många stora sportevenemang, både VM och olympiader, har sina egna låtar. SVT ville skapa något liknande till ESC i Malmö.– Vi ville ha ett ESC-anthem som ska vara signaturen för det svenska värdskapet i Malmö 2013, säger Martin Österdahl. Även om ESC handlar mycket om musik tyckte vi det skulle vara fint med något som knöt ihop berättelsen, en sång som kunde leva vidare efter sändningen.

Schlager-EM hänger också ihop med det som brukar kallas ?det svenska musikundret?. Det var ju i Brighton 1974 som ABBA vann med Waterloo och började sin stora framgångssaga. En av dem som representerar svenska musikaliska framgångar i dag är Avicii, Tim Bergling, som är svensk discjockey och musikproducent.- Det var de här musikskaparna vi helst ville sammanföra, de fanns högst upp på vår lista.

Och de nappade direkt?- Ja, faktiskt, de var positiva till tanken. Vi ville ha en låt kring temat som genomsyrar produktionen; gemenskap, europatanken, att vi är nyfikna på varandra och vill lära känna varandra, att undvika konflikter - det är det vi har velat lyfta fram för att skapa en yttre ram kring projektet - och det gick både Björn och Benny och Avicii igång på, säger Martin Österdahl.

Vad tyckte de om att samarbeta med varandra över generationsgränserna?- Det var också positivt, man märkte att det fanns en ömsesidig respekt och beundran mellan dem.

Kommer sången att bli offentlig innan den 18 maj?- Nej vi kommer att spara på den tills dess. Däremot kommer vi att gå ut med vem eller vilka som ska framföra den tidigare.

Kommer Björn och Benny och Avicii till ESC i Malmö?- I dag vet vi inte exakt vilka som kan vara på plats, det är ju upptagna personer, men alla är inbjudna, säger Martin Österdahl.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.