Stärkta misstankar mot frysta bär

Nyheter Allt fler av de runt 25 smittade visar sig ha exakt samma variant som i Danmark, där man inte hittat någon annan förklaring än bären.
Publicerad 16 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Allt fler av de runt 25 smittade visar sig ha exakt samma variant som i Danmark, där man inte hittat någon annan förklaring än bären.

- Sju eller åtta av de smittade sedan december har precis samma hepatit A-stam som i Danmark, och resten testas för närvarande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

I Danmark är man nu så gott som säker på att bären ligger bakom de cirka 30 smittfallen där, ingen annan gemensam nämnare har hittats. Även Norge och Finland har nu ovanligt många fall av hepatit A-smitta.

Livsmedelsverkets rekommendation gäller än — koka djupfrysta bär en minut så dör viruset. Därefter går det utmärkt att frysa in dem igen.

- Vi kan ännu inte säga med absolut visshet att det är bären som ligger bakom, men det är mycket troligt. I Danmark har man gjort en mycket omsorgsfull undersökning och hittar ingen annat förklaring, säger Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet.

- Vi har skickat frågeformulär till alla patienter och väntar på svar. Problemet är att inkubationstiden är så pass lång så det är lätt att glömma vad man har ätit och så har man kastat bären och förpackningen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.