Nu backar kommunen

Hässleholm  Två gånger om dagen passerar personal från hemsjukvården Elvy Anderssons brevlåda.
Hässleholm • Publicerad 19 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021

 Två gånger om dagen passerar personal från hemsjukvården Elvy Anderssons brevlåda. Men posten och morgontidningen (Norra Skåne, som Elvy prenumererat på i 68 år) får de inte bära in. - Personalen vill, men får inte, säger Elvy. Problemet i frågan är, eller snarare har varit, av akademisk art. Elvy som lider av reumatism får hjälp med en stödstrumpa morgon och kväll och då är det personal från hemsjukvården som hälsar på. Och i deras uppgifter ingår inte hushållsarbete, det ska hemtjänsten göra och skickas ut enskilt för, vilket kostar minst 111,50 kronor per tillfälle (223 kronor i timmen).

Efter att Norra Skåne i onsdagens utgåva berättat om Elvys (och många andras?) situation har kommunen nu tvingats till reträtt. - Självklart ska vi ta in tidningen om vi passerar brevlådan. Precis som att vi kan ta med oss soporna när vi går, säger Annika Andersson, chef för omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun, i ett pressmeddelande. Enligt Elvy Andersson har hemsjukvårdspersonalen nyligen slutat att ta in tidningen för att de har blivit tillsagda så. Annika Andersson menar att det är en bild som inte stämmer. Någon far således med osanning.

- I artikeln framstår det som att vår personal inte får ta in tidningen när de besöker våra pensionärer. Men självklart får personalen ta in tidningen. Enhetschefen som blev citerad besvarade en fråga om skillnaden mellan hemtjänst och hemsjukvård. Journalisten hänvisade inte till den specifika frågeställningen, säger Annika Andersson. Hon fortsätter: - Det är rätt som det stod i artikeln att hemtjänst och hemsjukvård styrs av två olika lagstiftningar. Men vanlig mänsklig hänsyn, som att ta in tidningen från brevlådan som man råkar gå förbi när man vet att brukaren inte själv kan gå och hämta tidningen, är en självklarhet, säger Annika Andersson.

I lördagens nummer av Norra Skåne rapporterar vi om de kraftfulla reaktioner som nått såväl Elvy och redaktionen.

Christoffer Ekmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.