Par får inte lägenhet – god man reagerar

Broby Ingemar Arvidsson är före detta kommunpolitiker i Östra Göinge och god man åt mannen i familjen.
Publicerad 19 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Ingemar Arvidsson är före detta kommunpolitiker i Östra Göinge och god man åt mannen i familjen. Nu reagerar han på familjens svårigheter att hitta en lämplig bostad och har skickat en skrivelse till kommunen där han pekar på den allmännyttiga syftet för ett kommunalt bostadsföretag.– Allmännyttan SKA ta social hänsyn, säger Ingemar Arvidsson.Familjen har uppbackning från både socialtjänst och god man, men ändå blir det nej från Klockaren. Paret väntar just nu sitt första gemensamma barn, båda har barn från tidigare förhållanden.Det betyder att det inte räcker med en mindre lägenhet om alla barnen ska kunna vistas i hemmet samtidigt.– De hänvisar till att det finns privata hyresvärdar, men det finns inga större lägenheter där. Det är bara Klockaren som har tillräckligt stora lägenheter i Östra Göinge, säger Arvidsson.Just nu bor de i fästmöns lägenhet, en liten trea, men där får hela familjen inte plats.– Jag blir helt förtvivlad över situationen. Har det sociala skyddsnätet blivit helt nedmonterat?Enligt Ingemar Arvidsson har socialtjänsten i Östra Göinge en lägenhet i en av Klockarens hyresfastigheter i Glimåkra som skulle passa familjen, men Klockaren håller emot.Ingemar Arvidsson anser att kommunfullmäktige måste ändra i sina ägardirektiv till Klockaren eftersom han tycker att de nuvarande i praktiken gör att familjen inte kan träffa sina barn, något som de har rätt till enligt socialtjänstlagen.Jerker Westdahl, ordförande för Klockaren säger att de i möjligaste mån tar ett socialt ansvar.– Men samtidigt är vi ett bolag och har ett krav på att gå med vinst. Vi har ett regelpaket som vi följer i sådana här fall, säger han.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.