Landskronabo vald till ny S-ordförande

Nyheter Han efterträder Heléne Fritzon, Kristianstad, som lämnar efter tolv år.
Publicerad 20 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Niklas Karlsson tar över som ny S-ordförande i Skåne. ARKIVBILD
Niklas Karlsson tar över som ny S-ordförande i Skåne. ARKIVBILD

Han efterträder Heléne Fritzon, Kristianstad, som lämnar efter tolv år. Jobben och sjukvården är två av hans hjärtefrågor.– Det känns stort och ansvarsfullt att ta över efter Heléne. Socialdemokraterna är en stor rörelse och min uppgift blir att samla medlemmarna i Skåne inför nästa val, säger en ödmjuk Niklas Karlsson.Som ny ordförande får han ett tungt ansvar. Skåne är nämligen det största av de socialdemokratiska partidistrikten. Men Niklas Karlsson planerar ändå att fortsätta som oppositionsråd i Landskrona, en post som han haft sen 2006. Innan dess var han kommunalråd mellan 2003 och 2006 och då den yngste någonsin på posten.– Vi har svårt att få igenom våra krav i Landskrona men lyckades ändå nå ut till folk och öka våra röster med fem procent i valet 2010. Samma glädje och vilja upplever jag nu inom distriktet, menar Niklas Karlsson.Han tycker att han har stor nytta av sina 20 år inom politiken som ordförande i distriktsstyrelsen men poängterar att det är ett lagarbete där han vill verka för att få alla att ha samma mål med politiken.– De tre viktigaste uppgifterna för oss skånska Socialdemokrater är jobben, sjukvården och en solidarisk fördelning av välfärden. Kaoset inom sjukvården i Skåne kan inte fortsätta utan vi vill tillföra mera resurser.När det gäller jobbfrågan är han glad att partikongressen lyssnade på S i Landskrona och andra som krävde att målet med full sysselsättning och 90-dagars-regeln för ungdomar ska prioriteras.– Är det någon princip vi behöver i välfärden idag är det principen om demokratisk styrning. De så kallade valfrihets- och privatiseringsreformerna har bidragit till en nedmontering av kvalitet och likvärdighet, som läraryrkets sjunkande status och ett fritt fall i kunskapsresultatet.Hans förebilder är Hjalmar Branting, för hans förmåga att samla arbetarrörelsen, och Olof Palme, för hans känsla för att sätta människan i fokus. Just den mänskliga ideologin är något son han gärna förespråkar.Niklas Karlsson är även ledamot av partistyrelsen men blev ordinarie vid partikongressen nyligen. Han är 38 år gammal och har tre barn i åldrarna 7-13 år. 

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.