Tidig kontakt hjälp för sjuka

Hässleholm Enfter ett initiativ från Region Skåne får kommunerna Kristianstad, Hässleholm och Bromölla testa ett nytt sätt att arbeta när det gäller sjukskrivningar.
Hässleholm • Publicerad 22 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Enfter ett initiativ från Region Skåne får kommunerna Kristianstad, Hässleholm och Bromölla testa ett nytt sätt att arbeta när det gäller sjukskrivningar.Testet ska visa om tidig kontakt mellan vården och arbetsgivare kan hjälpa medarbetare som riskerar sjukskrivning.– Projektet inebär att vården tar kontakt med arbetsgivaren när sjukskrivningar kommer upp, säger Ulf Hallgårde, överläkare och projektledare på Region Skåne.– Vi har sett att många gånger ligger lösningen inte inom medicinen utan det handlar om att anpassa arbetsplatsen.Allt görs i samråd med patienten.– De som behöver vara sjukskrivna ska naturligtvis vara det. Det är inte så att vi ska tvinga någon som är sjuk att jobba. Men det händer oftare än man tror att patienter går sjukskrivna i onödan, säger Ulf Hallgårde.Inom hälso- och sjukvården medverkar primärvården, ortopedin och psykiatrin tillsammans med företagshälsovården. Även Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ingår i samarbetet.Testverksamheten började den 1 mars och kommer att pågå till och med den 30 juni.De alternativ som finns för kontakt med arbetsgivaren är: telefonkontakt när patienten är kvar på rummet hos läkare för att se på möjligheter.”Remiss” till arbetsgivare om att till exempel ta kontakt med företagshälsovårdenI Hässleholm görs en tredje satsning. Patienter som planeras för operation på ortopeden ska få med sig information till arbetsgivaren om vilka tillfälliga begränsningar som operationen medför.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.