Omar Mustafa känner sig sviken

Nyheter För första gången under det senaste tumultet inom Socialdemokraterna mötte Omar Mustafa journalister ansikte mot ansikte.
Publicerad 23 april 2013 • Uppdaterad 15 december 2021
Omar Mustafa. Foto: Scanpix
Omar Mustafa. Foto: Scanpix

För första gången under det senaste tumultet inom Socialdemokraterna mötte Omar Mustafa journalister ansikte mot ansikte. Han gjorde det på tisdagen i en liten lånad lokal på Södermalm i Stockholm.Hans röda tråd var att utpeka partiledningen som svikare.- De sade uttryckligen: Omar, du har inte gjort något fel, pressen från medierna har blivit för stor, partiledningen är trött efter kongressen och partiledaren vill hellre prata om jobb, sade han på sin välbesökta pressträff.

Mustafa, som är ordförande i Islamiska förbundet, blev uppmanad att avgå efter kritik för att ha bjudit in ökända antisemiter och homofober. Enligt Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, hade situationen blivit "ohållbar". Hon tyckte att Mustafa inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från inbjudningarna.Mustafa å sin sida uppfattade inledningsvis att han hade stöd från partiledningen. De ska ha delat åsikten att ett islamofobiskt drev var i gång. Enligt honom var Palm med och fattade beslut om de skriftliga uttalanden han gjorde.

Fredagen efter partikongressen i Göteborg, där Mustafa överraskande valts in i partistyrelsen, var partiet pressat. Även internt var Mustafa starkt ifrågasatt. Han träffade Palm (som även är suppleant i partiets verkställande utskott) den dagen och uppger att hon hade mandat från partiledningen.Dagen efter satte partiledaren Stefan Löfven ner foten och överlämnade yxan till Stockholms arbetarkommun. Några timmar senare lät Palm den falla.Där och då miste Mustafa sina partiuppdrag. Medlemskapet i partiet är nu uppsagt.- Jag känner ingen tillit för partiledningen, motiverar han sitt beslut.

Palm står fast vid att det var hon och kommunsekreteraren Olle Burell som bad Mustafa lämna sin plats.Det hade alltså ingenting med resten av partiledningen att göra?- Nej, det var vi som fattade det beslutet. Men självklart, när något sånt händer är det klart att vi hade en dialog med partisekreteraren.Denna, Carin Jämtin, vet inte varför Mustafa upplever att han tvingades bort av partiledningen snarare än av Palm.- Det har varit en jobbig vecka för honom. Det finns olika bilder tyvärr ibland. Det är arbetarekommunen i Stockholm som fört samtal och kommit fram till att de bett honom att avgå, säger hon.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.