Rädda för att låta de yngre cykla på vägen

Osby På grusvägen utanför familjen Bragées gård i Simontorp cyklar lilla Sten Bragée längst med grusvägen – ett hundratal meter ifrån den hårt trafikerade riksvägen.
Osby • Publicerad 23 april 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Lilla Sten Bragée får inte cykla för nära riksvägen som går några hundra meter utanför huset utan håller sig till grusvägarna. Här med morfar och mormor Mårten och Mette Bragée. Foto: Catja Tonberg
Lilla Sten Bragée får inte cykla för nära riksvägen som går några hundra meter utanför huset utan håller sig till grusvägarna. Här med morfar och mormor Mårten och Mette Bragée. Foto: Catja Tonberg

På grusvägen utanför familjen Bragées gård i Simontorp cyklar lilla Sten Bragée längst med grusvägen – ett hundratal meter ifrån den hårt trafikerade riksvägen. Här på gården har de lessnat på frånvaron av en cykelväg in till Osby.På nya riksväg 15 går bil- och lastbilstrafiken förbi i 90 kilometer i timmen. Flera familjer i Simontorp tvingas skjutsa sina gymnasieungdomar till och från skolan, så även Mette och Mårten Bregée. Gymnasieeleverna står nämligen utan skolskjuts och att cykla längst riksvägen är riskabelt med långtradare och annan tung trafik.– Det är framför allt ungdomarna som drabbas, de är beroende av att vuxna kan skjutsa dem till vänner, och buss- och tågtrafiken i byn, säger Mette Bragée.Totalt fem familjer med 15 barn finns här i Simontorp, tre är i gymnasieåldern. Men även för vuxna cyklister är trafiken farlig.– Under det senaste året har det blivit mer tung trafik, säger maken Mårten Bragée om vägen som stod klar för knappt två år sedan.Även för boende i Osby med omnejd vore det bra att kunna cykla ut mot Simontorp och Visseltofta.– Det är ju rimligt att kunna ta cykeln till närliggande sjöområden här, eller åka och prova islandshästridning som finns här, säger Mette Bragée.En busslinje mellan Osby och Markaryd är ett annat alternativ som diskuterats.– Bussar skulle vara bra, men det fyller inte behovet av en cykelväg, säger Mette Bragée.Mårten Bragée har även en tanke om att kombinera nedgrävning av fiberoptisk kabel i marken med planerna på en cykelväg. Att slå två flugor i en smäll.De hoppas att en framtida cykelväg mellan Osby och Visseltofta ska komma in i Trafikverkets cykelvägsplaner snarast. Eller att kommunen går in och finansierar det hela i väntan på Trafikverket.– Jag mår ju dåligt över att släppa ut dem där, säger Mette Bragée.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.