Försvaret: ”Vi sover inte”

Nyheter Han var kallad till försvarsutskottet på torsdagen för att informera om incidentberedskapen och om varför jaktplan inte lyfte när ryskt stridsflyg övade utanför Gotland i påskas.
Publicerad 25 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Han var kallad till försvarsutskottet på torsdagen för att informera om incidentberedskapen och om varför jaktplan inte lyfte när ryskt stridsflyg övade utanför Gotland i påskas. Uppgiften att Sverige inte har jaktplan startklara alla tider på dygnet har överraskat flera försvarspolitiker.Silwer anser att Försvarsmakten har informerat tillräckligt om incidentberedskapen. Han påpekar att regeringen får återkommande rapporter och att riksdagen får information när den begär det.- Sedan är detta kanske en fråga som inte diskuterats på några år och saknat aktualitet och då glömmer människor hur det ser ut.

På Försvarsmaktens hemsida hävdas dock: "Dygnet runt, året om står ett antal Jas 39 Gripen i beredskap för att avvisa främmande flygplan". Det innebär inte att piloter sover i hangaren. Däremot är radarstationer bemannade dygnet runt.- Försvarsmakten tycker inte att det finns ett hot mot Sverige och då anpassar vi beredskapen efter det, säger Silwer.Enligt honom var det länge sedan Sverige hade jaktplan ständigt startklara. Han vill dock inte gå in på om timmarna då de inte kan lyfta omedelbart blivit fler.- Konceptuellt så har incidentberedskapen sett liknande ut sedan 70- och 80-talet, säger Silwer.Han betonar att den är prioriterad och att jaktplan kan hållas startklara dygnet runt om situationen kräver det.

Politikerna var efter utskottsmötet försiktigare än tidigare. De TT talade med ville inte säga om jaktflygets beredskap är bra nog i dag, utan delade Försvarsmaktens bedömning att incidentberedskapen sammantaget är god. I stället talade de om behovet att anpassa den till den säkerhetspolitiska utvecklingen.- Hela biten kring incidentberedskapen är ju sekretessbelagd och av den orsaken är det nog rimligt att de diskussionerna förs i ett mer diskret sammanhang, säger utskottets ordförande Peter Hultqvist (S).Han upprepade dock sin åsikt att Sverige borde ha mött upp med flyg när Ryssland övade i påskas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.