Rösta om ny EU-ordförande

ledare Frågan, som länge varit borta från dagordningen, har fått nytt liv efter att brittiske premiärministern David Cameron lovat att engelsmännen skall få folkomrösta om EU efter valet 2015.
Publicerad 25 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Frågan, som länge varit borta från dagordningen, har fått nytt liv efter att brittiske premiärministern David Cameron lovat att engelsmännen skall få folkomrösta om EU efter valet 2015.Att David Cameron gett det löftet beror på den starka EU-kritiska opinion som finns i Storbritannien på både höger- och vänsterkanten. Hyllningarna till den nyligen avlidne Margaret Thatcher handlade delvis om hennes envetna EU-kritik, något som passar många britter som aldrig riktigt kan acceptera att vara en del av EU.Rent principiellt skall inte tanken på en framtida omröstning om EU-medlemskapet avvisas. Det måste alltid finnas möjlighet att gå ur unionen om den förlorar sitt folkliga stöd i vårt land. Men även om det finns en grupp väljare som är kritisk till EU-medlemskapet så finns det knappast någon stark strömning i väljarkåren för att helt lämna EU.Däremot finns det skäl att i andra avseenden öka engagemanget kring EU:s framtida utveckling. En diskussion som förs för närvarande handlar om frågan hur den nya EU-kommissionens ordförande skall utses. Mot varandra kan komma att stå personer som representerar olika politisk inriktning.En fråga som borde övervägas är att låta valet av ny ordförande för EU-kommissionen påverkas av opinionen i de olika medlemsländerna. Medlemsstaterna skulle kunna få föra fram skilda kandidater som sedan väljarna i medlemsstaterna får möjlighet att ta ställning till i ett allmänt val. Det skulle med säkerhet skapa ett djupare folkligt intresse för EU och därmed på ett synligt sätt närma EU-kommissionen till Europas medborgare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.