Hot om strejk nästa vecka

Hässleholm I helgen avgöras om fackförbundet Kommunal kommer att ta ut sina medlemmar i strejk på måndag.
Hässleholm • Publicerad 26 april 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

I helgen avgöras om fackförbundet Kommunal kommer att ta ut sina medlemmar i strejk på måndag.Arbetsgivare och fackförbund har stått så långt ifrån varandra i förhandlingarna att fackförbundet nu tar hotar med stridsåtgärder.Kraven handlar om att lägstalönerna, löner för personer som har under 25 000 kronor i månaden, ska få en löneökning på 1 740 kronor de närmaste tre åren.Orsaken till att man inte vill räkna i procent handlar om att de med lägst löner därmed skulle få lägst löneökning i kronor räknat. Därmed skulle löneklyftorna öka istället för att minska.”Jag betalar inte min mat och hyra med procent utan med kronor och ören”, ska en av Kommunals medlemmar ha sagt, något som nu blivit en paroll i konflikten.Andra krav på arbetsgivaren är att begränsa arbetsgivarens oavlönade håltimmar.Enligt Ewa Glimhed, ordförande för Sektion 4, Centrum Syd, arbetar många inom vård och omsorg varannan helg med orimligt långa arbetsdagar.Ett pass kan börja klockan 7 på morgonen och vara till klockan 21 på kvällen. Mitt på dagen finns fyra håltimmar mellan klockan 12 och klockan 16. De fyra timmarna är oavlönade, och de som inte bor nära sin arbetsplats har inte tid att åka hem och vila och äta. Istället kan de bli sittande i ett personalrum som stundtals har mycket spring när de egentligen behöver lugn och ro.En annan stridsfråga gäller att personal inom vård och omsorg ska få arbetskläder. Det finns kommuner som numera tillhandahåller arbetskläder, men till exempel Malmö tillhör inte en av dem.Har parterna inte kommit överens vid midnatt natten till måndagen blir det strejk.Samtidigt pågår förhandlingarna och många hoppas på att ett avtal blir klart i helgen.Inom Region Skåne har man arbetat med att ta fram konsekvensanalysesr och lösningar för att hantera om personal tas ut i strejk.På måndag kan ett 60-tal fordonsförare plockas ut i strejk.Det betyder att daglig distribution av mat, förbrukningsartiklar, tvätt och post kommer att påverkas.Men Region Skåne har redan lagt in flera dispenser mot stridsåtgärderna.- De är direkt kopplade till patientsäkerheten, säger Per-Åke Rudin. Vi har begärt dispens för mat, tvätt och delar av den interna postgången.Internpost som till exempel berör labbremisser och viss journalföring ingår i det som regionen begärt dispens för.Det är Kommunal själva som avgör vilka dispenser som ska godkännas och något besked väntas inte förrän efter att strejken har brutit ut.- I utgångsläget har man redan gett undantag för transporter av läkemedel och prover, säger Per-Åke Rudin.I Eslöv kommer skolvaktmästarna inom gymnasie- och vuxenutbildning samt barn- och familjeförvalgningen att tas ut i strejk.I Kävlinge tas renhållningsarbetare och kommunalarbetare ut i strejk liksom gruppledare inom hemvård och hemtjänst.I Lund berörs renhållningsarbetare, bilförare, reparatörer, smeder och förrådsarbetare vid Lunds renhållningsverk.I Trelleborg tar man ut skolmåltidspersonal på Söderslättsgymnasiet. Dessutom tas lokalvårdare ut i strejk.I Höör tas lokalvårdare som ska städa kommunhuset ut i strejk.I Hässleholm berörs skolmåltidspersonal, måltidspersonal, badpersonal och servicetekniker.Dessutom gäller generell blockad mot nyanställningar.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.