Hundägare riskerar djurplågeriåtal

Hässleholm Länsstyrelsen menar att hundägaren, en kvinna, avlat på en hund trots att denna har en nedärvningsbar ögonsjukdom.
Hässleholm • Publicerad 26 april 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Länsstyrelsen menar att hundägaren, en kvinna, avlat på en hund trots att denna har en nedärvningsbar ögonsjukdom.Valparna som föddes drabbades av sjukdomen och länsstyrelsens veterinär anser att de utsattes för onödigt lidande genom att de inte undersöktes och fick hjälp omgående när de inte höll ögonen öppna på ett normalt sätt.Hundägaren fick förbud att avla på hunden 2012. Länsstyrelsen anmäler samtidigt veterinären, som hundägaren anlitade, eftersom han bedömde tiken som lämplig att tas i avel trots konstaterad ögonsjukdom och trots att samtliga valpar i en tidigare kull drabbades av sjukdomen.Även veterinären orsakade valparna lidande genom att vänta med ögonbehandling, menar länsstyrelsen. Åklagare ska nu ta ställning till om åtal ska väckas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.