Bra regeringsinitiativ mot extremism

ledare Samma princip gäller för radikalisering, ett ämne som kommit upp till diskussion i samband med Bostonbombningarna.
Publicerad 27 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Samma princip gäller för radikalisering, ett ämne som kommit upp till diskussion i samband med Bostonbombningarna. Bröderna Tsarnaev anses ha uppnått sin höga nivå av radikalisering via internet lika mycket som via personer i deras närmiljö. Sverige är ingen frizon för detta, varken när det rör sig om religiös eller politisk extremism.Regeringens nya initiativ för att motverka det är en bra tanke. Endast genom att försöka få kontakt med den som är mottaglig för ett radikalt budskap tidigt kan man förhindra en potentiellt destruktiv utveckling. Unga män som stillbringar mycket tid framför datorn är ofta de som kan värvas till antidemokratiska rörelser. Mycket pekar på att om man skulle kunna nå blivande extremister som unga och motverka att de inleder sin ”karriär” inom det fältet så skulle brottsstatistiken se annorlunda ut.Bland annat ska pengarna gå till informationsmaterial som ska spridas till skolor och fritidsgårdar. Det är säkert bra, men man saknar ett initiativ att försöka kommunicera direkt med dessa unga, som EU-minister Birgitta Ohlsson påpekar oftast är ensamvargar och alltså inte dyker upp på några fritidsgårdar i första hand. Att anlita folk för att hålla koll på internetfora och gå in och ifrågasätta de extremistiska tendenserna hade nog varit mer effektivt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.