Bryggeriet byggdes ut vid flera tillfällen och sträckte sig längs med Magasinsgatan från Kaptensgatan ner till Hässleholms Verkstäder. Foto: Piils arkiv/Västra Göinge Hembygdsförening

Lille Mats – ett populärt starköl 1955

Grunden för Hässleholms Bryggeri var en maltfabrik som grundades 1898. 1928 tog Hässleholms Bryggeri över fastigheten och köpte till marken runt fabriken för uppförande av ett nytt bryggeri, vilket uppfördes under 1929–1930. På nyåret 1930 kom försäljningen av öl, vatten och läskedrycker i gång på allvar.

En svår brand 1932 ödelade maltfabrikens maskinutrustning och hela varulagret, men själva bryggeribyggnaden räddades av brandkåren.
Under årens lopp gjordes flera utbyggnader. 1961 blev Hässleholms Bryggeri uppköpt av AB Pripps och Lyckholm. Tillverkningen av öl och läskedrycker lades ner 1967 och 1973 försvann de flesta byggnaderna.
I dag finns bara tegelhuset på hörnet Magasinsgatan och Kaptensgatan kvar av det forna bryggeriet.
I augusti 1955 lanserade Hässleholms Bryggeri starkölet Lille Mats som skulle säljas på Systembolaget. Vid produktionsstarten var bryggeriets disponent tveksam till om det skulle bli någon succé. Men det visade sig att i alla fall hässleholmarna gillade Lille Mats. Åtgången var större än väntat, och resurser fick sättas in för att öka produktionen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar