Domstol underkänner flygplatsaffär

Nyheter Sju skånska kommuner samt Region Skåne sålde våren 2011 sina andelar i Ängelholm-Helsingborg Airport till Peab för 40 miljoner kronor — enligt säljarna för att garantera flygplatsens överlevnad.
Publicerad 29 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Sju skånska kommuner samt Region Skåne sålde våren 2011 sina andelar i Ängelholm-Helsingborg Airport till Peab för 40 miljoner kronor — enligt säljarna för att garantera flygplatsens överlevnad.Priset var detsamma som kommunerna tidigare hade betalat statliga Swedavia. Peabs avsikt var att sälja aktier i flygplatsbolaget till andra nordvästskånska företag.Men två enskilda personer i Ängelholm och Åstorps kommuner hävdade att affären innebar ett direkt stöd till ett lokalt privat företag med femton miljoner kronor. Sådant stöd kan enligt lagstiftningen visserligen ges om det föreligger "synnerliga skäl". Men det har kommunerna inte kunnat visa, enligt kammarrätten.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.