”Det måste vara frivilligt för båda”

Skåne/Kristianstad På grund av sekretess kan man från kommunens sida inte uttala sig om Nils Nilssons situation.
Publicerad 30 april 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

På grund av sekretess kan man från kommunens sida inte uttala sig om Nils Nilssons situation.Dock kan man kommentera rent generellt hur systemet fungerar.– Det är framförallt viktigt att det är båda parters vilja att bo tillsammans, säger Lotta Lindberg, myndighetschef.Om en person inte själv kan föra sin talan, på grund av till exempel sjukdom, så finns det en person i närheten som har en fullmakt för att på det sättet kunna föra personens talan i frågor som rör den enskilde, en så kallad god man.– Det finns en hög ambition från våra politiker att äldre ska kunna få bo tillsammans, säger Lotta Lindberg och poängterar igen att det måste vara frivilligt för båda parter.Hon konstaterar också att det måste finnas en anledning till att det är någon annan som för personens talan.– Man har inte en god man om det inte föreligger skäl för det.Nils Nilsson säger att han kommer att flytta in ändå, trots att han inte har tillstånd. Hur kommer ni reagera då?– Det är upp till ansvariga på boendet att se till att verksamheten sköts, säger Lotta Lindberg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.