Annons

Fel att legalisera cannabis

Opinion Motiv för beslutet är bland annat att förbud är farligare än själva drogen, samt att man genom en kontrollerad försäljning kan hjälpa fler och samtidigt slå ut den organiserade brottsligheten.
Opinion • Publicerad 15 maj 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Motiv för beslutet är bland annat att förbud är farligare än själva drogen, samt att man genom en kontrollerad försäljning kan hjälpa fler och samtidigt slå ut den organiserade brottsligheten. Att tro att man genom ovanstående åtgärder kan komma åt den organiserade brottsligheten, är naivt och vittnar om en stor okunnighet om brottsbekämpande arbete.

Både svensk tull och polis är internationellt kända, för att på ett oerhört proffsigt sätt bekämpa den organiserade brottsligheten gällande narkotika och andra droger. Att dessutom förslå att man bör legalisera cannabis grundat på att ett förbud är farligare än själva drogen, är ett utomordentligt dåligt argument. En klassning av en substans sker först efter att man vetenskapligt kan belägga dess beroende och farlighet.

Annons

Cannabis är klassat som narkotika både internationellt och i Sverige. Centerpartiet har alltid värnat om de utsatta och svaga i samhället. Att då föreslå en legalisering av cannabis, som med alla säkerhet kommer att leda till ett ökat missbruk av både denna och sannolikt även andra droger, är att gå i helt fel riktning. En ökad tillgänglighet leder ofelbart till en ökad användning. Det gäller inom alla områden.

Det finns en del liberala strömningar i samhället när det gäller synen på narkotika och det finns som bekant andra ungdomsförbund i Sverige som intagit samma ställningstagande till cannabis. Centerpartiet har dock alltid strävat efter en restriktiv syn på narkotika, baserad på ett brett förebyggande arbete, där modern vetenskap skall ligga till grund för hela ANDT-arbetet (alkohol, narkotika, dopning, tobak).Utbildning och arbete till alla ungdomar är samtidigt en av de viktigaste åtgärderna framöver, för att förebygga drogmissbruk och annan ohälsa bland landets unga.

Tack och lov är en stark majoritet i Sverige emot en legalisering av cannabis. Det är därför oerhört viktigt att vi som önskar föra en restriktiv narkotikapolitik, gör vår stämma bättre hörd och framförallt bättre framöver stöttar de ungdomar som vill arbeta mot drogerna i samhället. Centerpartiet ska vara ett hållbart val och i det ingår inte legalisering av cannabis, för en sak är säker: våra barn går inte i repris.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons