Annons

Tommy går och Lena tillträder i augusti

Hässleholm – För första gången kommer Socialdemokraterna i Hässleholm ha ett kvinnligt kommunalråd, konstaterar Irene Nilsson som är ordförande i arbetarkommunen.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

– För första gången kommer Socialdemokraterna i Hässleholm ha ett kvinnligt kommunalråd, konstaterar Irene Nilsson som är ordförande i arbetarkommunen. Tommy Nilsson har sedan länge meddelat att han lämnar sin post senast den sista augusti. Att det nu blir en månad tidigare beror på rent praktiska skäl.– Det passar bättre att bytet sker direkt efter semestern, konstatera Tommy Nilsson som finns med i kommunpolitiken i Hässleholm sedan 35 år.Socialdemokraterna har kallat till presskonerens med anledning av bytet idag klockan 16.00.

Men det är tveksamt om Tommy Nilsson hinner vara med.– Jag befinner mig i Tyskland, i Hässleholms vänort Eckernförde. Jag är inbjuden av SPD (de tyska socialdemokraterna), berättar Tommy.Tommy Nilsson kommer dock att sitta kvar i både kommunstyrelsen och i styrelsen för Hässleholms industribyggnadsbolag (Hibab). Att han inte lämnar helt, beror på de proportionella valen, vilket innebär att man inte får ersätta ledamöter som slutar.Han vill inte recensera sin efterträdare, Lena Wallentheim, som i likhet med honom själv funnits med under många år i politiken.Däremot tror han det är bra att det kommer in en kvinna som kommunalråd.– Jag tror det kan spela en roll och det är viktigt att vi får in kvinnor på ledande positioner inom politiken. Kvinnor tänker annorlunda än män och det behövs, resonerar Tommy.

Annons

Irene Nilsson tror det betyder mycket att en kvinna nu kommer in i den manliga trio av kommunalråd.– Kvinnor är mer noggranna med att nätverka och förankra innan vi går till beslut, resonerar hon.Tommy Nilsson är nöjd med sitt beslut att lämna den politiska hetluften. Men om han är helt färdig med politiken tycker han är för tidigt att säga.– Jag har gärna kvar någon mindre post, förklarar han.I stället för politik blir det nu helt andra saker.– Min fru Lena har ett företag som bland annat sysslar med hälsa och ledarskapsutveckling. Jag ska jobba med henne och bli hennes bollplank, berättar Tommy.Tommy Nilsson tillträdde som oppositionsråd för socialdemokraterna i augusti 2006.

Han avundas inte den politiska majoriteten som ska försöka få ihop budgeten. Ekonomin är bister.Han tycker dock att kommunen är inne på fel spår med ständiga nedskärningar. - Det är nu man ska satsa. Det är som att cykla. Slutar man trampa i uppförsbacke rullar man bara bakåt, resonerar han.Norra Skåne har utan framgång sökt blivande kommunalrådet Lena Wallentheim för en kommentar till sitt nya jobb.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons