Henrik Bergkvist.

Den ljusnande framtiden er!

Lyckönskningar och visdomsord duggar tätare än regnet. Och visst är studentdagen en viktig dag. Tveklöst. Ett slags tillvaro är över, en annan sort tar vid. Låt er inte nedslås av dem som illvilligt brister ut i påståenden av modell ”att ta studenten innebär bara att en så kallat frivillig skolform (gymnasiet) övergår till en annan så kallat frivillig skolform (högskola/universitet)”. Dystergökarna har visserligen en poäng – för idag är det trixigt att få jobb utan att läsa vidare först – men ändå. Du får större frihet. Du har större ansvar. Det kan ingen olyckskorp i hela världen kraxa sönder.

Att ta studenten innebär alltså inte bara att man för en gångs skull får lov att ha keps inomhus, det innebär faktiskt att ett nytt skede i livet börjar. Det är det upp till er nu! Upp till er att bestämma hur framtiden ska vara. Det är ni som ska forma samhället. Förverkliga drömmar. Förändra. Förbättra. Och förhoppningsvis har ni fått en bra verktygslåda med er från skolfabriken när ni nu tar steget ut i friheten. En låda full av användbara kunskaper, men också av viktiga egenskaper som envishet och tålamod. En nyckelknippa för den som vill vara med i framtidsmatchen.
Och match lär det bli. En tuff match. För på samma sätt som ni har stora förväntningar på framtiden har framtiden stora förväntningar på er. Det finns många, svåra frågor som kräver er närvaro. Världen blir allt mer komplex. En del människor (dystergökar och olyckskorpar) menar till och med att framtiden var bättre förr. Men det var den inte. Framtiden är alltid bättre sen. Det ingår i själva begreppet framtid. Möjligheterna har alltid besegrat svårigheterna och så kommer det att förbli. Men inte per automatik. Ingenting sker per automatik. Glöm aldrig det. Det är när vi försöker, och hjälper varandra, som vi har möjlighet att gå i uppfyllelse.

Ytterligare tre råd har jag råd med. För det första: stå upp för åsikter och värderingar. Tänk själv! Tyck aldrig sådant som du inte tycker! För det andra: vårda dina vänskapsband. Låt inte begreppet ”hålla kontakten” bara bli något som ni lättvindigt lovade varandra på baler och flak. För det tredje: glöm inte att det är skillnad på att vara lyckad och att vara lycklig. Du är inte vad du presterar. I glädje och besvikelse, i seger och förlust, är DU fortfarande DU. Oändligt värdefull. Värd att älska.
Med det önskar jag årets studenter lycka till! Vårda framtiden. Värna varandra. Därefter en litet studenthurra även för mig själv. Efter sexton år som gymnasielärare stämplar jag ut. Skriver ”låt bli” längst ner på griffeltavlan.

Dagens fråga

Tror du att vårvädret håller i sig tills sommaren?

Loading ... Loading ...