Hela 1 000 lag kommer till Åhus för att spela under Beachhandbollfestivalen. Foto: Catja Tonberg Elin Goedecke och Roxanne Ahlenius på turistbyrån hjälper till både på kontoret och över telefon.

Åhus lever upp med sommarsporterna

Förra helgen avslutades Åhus beachfotboll 2013. Nu i helgen startade för 16:e året i rad turneringen Åhus Beachhandboll som pågår från 12 till 20 juli. Det är en festival som drar hit 1 000 lag. Samhället blommar upp med 10 000-tals besökare varje dag.

På Åhus turistbyrå har man haft betydligt många fler besökare i sina nya lokaler på torget, dit de flyttade vid säsongsstarten i påskas. För dem innebär beachhandbollen varje år ett tydligt uppsving av turister.
– Peaken brukar vara nu den här tiden. Från slutet av juni och mitten av juli, säger Elin Goedecke som sommarjobbade på turistbyrån även förra sommaren.
– Ja, sportfolket har invaderat Åhus, säger kollegan Roxanne Ahlenius.

De flesta boendeformerna i Åhus börjar fyllas upp och på flera vandrarhem och hotell är det redan fullt för resten av veckan. Längst stranden, i hamnen och på byn är det folk i rörelse överallt.
Badstranden är trots värmen i luften under måndagseftermiddagen ganska tom, eftersom solen håller sig bakom molnen. Emma Gartram som jobbar på Bryggans glassbar hänvisar till beachhandbollen som förklaring till alla de besökare som istället tagit plats på uteserveringen.
– En dag som denna hade det inte varit mycket folk om det inte vore för handbollen. Det är betydligt fler i rörelse nu och det drar ju hit folk från hela Sverige, säger hon.

Vid ett bord sitter två Åhusbor med sina klasskompisar från Kristianstad. Det har inte gått David Wirestrand obemärkt förbi att beachhandbollen är igång igen. På campingen har han sett mycket folk.
– Det är fruktansvärt mycket mer folk överallt nu. Speciellt i butikerna i stan.
Thirisia Ljung håller med.
– Det var så in i bomben lång kö i matbutiken.
– Men det är skönt att det händer något, tycker David trots allt.

Dagens fråga

Vill du att Sverige lämnar EU?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×