Annons

Flera vill sätta stopp för vargangreppen

Hörby Under måndagen lämnade LRF Skåne in en ansökan om skyddsjakt på den varg som angripit ett stort antal får i Skåne.
Hörby • Publicerad 6 augusti 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Under måndagen lämnade LRF Skåne in en ansökan om skyddsjakt på den varg som angripit ett stort antal får i Skåne. LRF Skåne har gjort sin ansökan med en fullmakt från den drabbade fårägaren och har lämnat in sin ansökan som ombud.

Den senaste vargattacken skedde utanför Östra Sallerup i Hörby kommun. Då dödades nio får av en varg.Enligt LRF Skåne görs ansökan om skyddsjakt efter den senaste tidens vargangrepp i Skåne. LRF Skåne menar att tamdjurshållningen i området försvårats eller omöjliggjorts, med utgångspunkt från föreningens centrala rovdjurspolicy.

Annons

Därför anser LRF Skåne att skyddsjakt är berättigad, för att minska angreppen från vargen som befinner sig i området.– Jag får samtal från medlemmar som är oroliga för sina djur. I vår region har vi av tradition en stor andel betesdjur och vi kan inte ha vargar som tar våra djur, säger Stig Lundström, vice ordförande LRF Skåne.

Efter söndagens attack har vargen som dödade nio får utanför Östra Sallerup varken synts till eller angripit fler får.Det uppger länsstyrelsens besiktningsman Krister Henriksson, som var på plats på gården i söndags.– Det är omöjligt att spekulera i var den befinner sig nu.Tidigare har vargar som rört sig i Skåne stannat i allt mellan ett par månader till en vecka, innan de vandrat norrut igen.Krister Henriksson uppmanar allmänheten att höra av sig om man gjort några observationer av vargen.

I Sverige finns för närvarande omkring 500 vargar. Enligt Krister Henriksson dödas ungefär 500 får varje år av varg.– Man får vara uppmärksam på sina får. De är mer utsatta. Det är ytterst sällsynt att nötkreatur attackeras.Den senaste tidens vargattacker i Skåne har gjort att fler söker bidrag hos länsstyrelsen för att sätta upp särskilda rovdjursstängsel.

Ökningen har varit särskilt tydlig efter att tio får dödades av en varg norr om Kristianstad för fem veckor sedan, uppger Bertil Nilsson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Skåne.Han berättar att vargen egentligen hellre äter rådjur och hjort än får. – Egentligen är de inte så benägna att ta får, men den tar vad som bjuds om det är lätt att komma åt fåren.Hittills i år har fem vargangrepp på får konstaterats och 29 får har dödats totalt.

Bertil Nilsson uppmanar alla fårägare att se över sina skydd. Även vanligt fårstängsel ger bra skydd, om man ser till att det täpper till ordentligt i botten.Han menar med att man får räkna med fler vargangrepp i Skåne i framtiden.– Det här var ingen engångsföreteelse. Vi har varg och kommer ha varg i framtiden som rör sig runt i Skåne.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons