Annons

Fler kräver skyddsjakt

Sjöbo – De gör helt rätt.
Sjöbo • Publicerad 12 augusti 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

– De gör helt rätt. Enskilda vargar som börjat att bita får kommer att fortsätta med det. Vi ansökte om skyddsjakt både efter första attacken i Östra Sallerup och efter den andra utanför Sjöbo, säger Stig Lundström, vice ordförande i LRF Skåne.Med tre attacker inom sex dygn och med 19 dödade får tycker han att situationen blivit orimlig.

Han anser att alltför många gör det enkelt för sig i debatten genom att säga att det bara är att sätta upp fler och bättre elstängsel.Runt fårhagarna hos Cederströms var det exempelvis nya elstängsel uppsatta, vilket inte hjälpte. Dessutom ser Stig Lundström det som ett projekt som kommer att anta gigantiska proportioner. Och bli orättvist. – Vi har 70 000 får i Skåne. Vi kan inte stängsla in alla dem. Det skulle kosta hundra miljoner kronor. Kostnader som hamnar på landsbygden. Eller på skattebetalarna om det går via bidrag. Vi har enligt lag en skyldighet att hålla fåren inom stängsel. Men vi har ingen skyldighet att se till att hålla vargen utanför, säger Stig Lundström och fortsätter:– Dessutom skulle det fungera dåligt med allemansrätten om hela landskapet skulle stängslas in.

Annons

Han ser det som att det stora problemet att det inte finns någon fungerande rovdjurspolitik.– Det finns inga mål. Det finns inget tak för hur många vargar vi ska ha. Experter säger att det behövs 150 vargar för att populationen ska vara genetiskt säkerställd. Idag har vi ju tre gånger så många vargar.

Det är Naturvårdsverket som fattar beslut om skyddsjakt. Ett beslut som väntas komma i veckan. För ett par dagar sedan avrådde Länsstyrelsen från skyddsjakt eftersom den menar att man inte vet med säkerhet om det är en och samma varg som stått för de senaste attackerna.Men det köper inte Stig Lundström:– Vi har haft tre attacker inom en vecka. Tre angrepp på en kort sträcka och vi har inga indikationer på att det skulle vara någon annan varg som tagit sig ner hit.

Tobias MalmbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons