Annons

Skåne får ny storbank

Nyheter Styrelserna för Sparbanken 1826 och Färs & Frosta sparbank AB har nämligen beslutat att gemensamt verka för ett samgående mellan de två bankerna.
Publicerad 23 augusti 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Styrelserna för Sparbanken 1826 och Färs & Frosta sparbank AB har nämligen beslutat att gemensamt verka för ett samgående mellan de två bankerna.– Det är rätt läge för att slå ihop våra två sparbanker. Nya regelverk gör att det är viktigt att ha en större affärsvolym, säger Lennart Haglund, ordförande i Färs & Frosta sparbank.

Målsättningen med den nya banken är att fortsätta vara en stark konkurrent till övriga bankaktörer i regionen men också att behålla den lokala förankringen och ge personalen större möjligheter att verka på de lokala kontoren.De två sparbankerna har i dag tillsammans en komplett bankservice för privatpersoner, företag och organisationer på 35 orter i södra Sverige.

Annons

Den nya banken beräknas få cirka 300 000 kunder och en affärsvolym på 120 miljarder kronor.– Syftet är som tidigare att bedriva en sparbanksverksamhet på basis av traditionella värderingar och med en verksamhet som gagnar det lokala samhällets utveckling, menar Lennart Haglund.Styrelserna för de två bankerna sa i går ja till sammanslagningen. I höst kommer ägare och huvudmän för de två bankerna att ta det slutgiltiga beslutet om fusionen.

Tanken är att den nya banken, vars namn ännu inte är klart, ska bli ett sparbanksaktiebolag, som ägs till 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826, 35 procent av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och till 30 procent av Swedbank.  Den nya storbankens säte blir Lund medan administrationen ska finnas i Kristianstad.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons