Annons

Otillräcklig höjning anser oppositionen

Nyheter – De borgerliga partierna inser inte vidden av krisen i vården.
Publicerad 27 augusti 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

– De borgerliga partierna inser inte vidden av krisen i vården. Den situation som har skapats kommer att kvarstå under 2014, säger Richard Larsson (S).Prognosen för den skånska vården budgetåret 2013 är ett minus på 570 miljoner kronor, fortsätter han. För att hamna på den nivån krävs rationaliseringar på 600 miljoner kronor.– Det innebär att vården behöver drygt 1,1 miljarder bara för att komma i balans. Underskottet äter upp hela den ökning som Femklövern lägger in, säger han.

Richard Larsson vill inte kalla skattehöjningen för valfläsk, snarare en åtgärd i panik.Ifall Socialdemokraterna fick styra Region Skåne skulle besparingarna genast hävas. Anställningsstoppet på Sus skulle upphöra. Alla omflyttningar och organisationsförändringar skulle stoppas.– Det behövs ett helt nytt ledarskap som lyssnar på patienter och personal, säger Richard Larsson.I förra årets skuggbudget lade Socialdemokraterna in en skattehöjning på 60 öre. Hur stor den blir i motsvarande dokument i år kan inte Rickard Larsson säga än, men 60 öre är en lägstanivå.Vilmer Andersen (V) är inne på samma linje som S.– Det är uppenbart att Femklövern försöker att rädda sitt eget skinn. Förmodlingen kommer de 700 miljonerna att gå till några symboliska satsningar, medan den övriga sjukvården får fortsätta med nuvarande situation, säger han.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons