Blomsterförslaget körde rakt ner i diket

Osby Det är inte alltid det blir som man tänkt sig.
Osby • Publicerad 1 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Så inte heller parkeringen vid konsum i Osby. I alla fall inte än så länge.I mars i fjor kunde Norra Skåne berätta att det var Jankov Månssons gröna fingrar som skulle sätta färg på de rabatter som skulle kanta parkeringsplatsen. Han och Carl Jacobsson hade då fått i uppdrag av Coop att rita rabatter och planteringar i anslutning till parkeringen.

Nu, ett och ett halvt år senare, har ingenting hänt. Den stora rabatten mot Smedjegatan är visserligen grön, men det är mest ogräs med några spridda skurar av klöver, fibblor, ängssyra och baldersbrå. Dock har fyra träd planterats.Jankov Månsson säger sig ha väntat på någon form av besked, men något sådant har enligt honom inte kommit.– Eftersom själva diket mot Smedjegatan skulle fungera som infiltration skulle speciella växter planteras där, berättar Jankov Månsson.Hittills har hans enda uppdrag varit att sätta vildvin mot Coop konsums fasad.

Peter Mattisson, chef för fastighet och butiksutveckling inom Kristianstad -Blekinge konsumentförening svävar en aning på svaret när det gäller parkeringen.– Vi har gjort vår del, konstaterar han. Kommunen har först nu blivit färdig med att bygga en offentlig toalett samt bänkar längs Västra Storgatan.

Han tillägger däremot att man kommer att ha ytterligare någon träff med Osby kommun för att stämma av det allra sista. Mikael Hansson som är fastighetsförvaltare inom Kristianstad-Blekinge konsumentförening hade en del av de inledande kontakterna med kommunen.Han bekräftar att man bad Jankov Månsson och Carl Jacobsson göra ett förslag men säger samtidigt att ingenting blev bestämt när det gäller några rabatter.– Det har däremot funnits diskussioner och många önskemål, säger han.

Själva diket är enligt va-chefen Lars Svensson ett så kallat täckt dike där det vatten som inte kan tas om hand av marken går ut i dagvattenledningarna. Detta gjordes för att slippa dra om alla ledningar vid parkeringsbygget.

Men det är inte bara det gröna som inte blev som det var tänkt från början. Gångfartszonen som kommunen planerade mot Västra Järnvägsgatan blev en betydligt enklare variant. Pengarna räckte helt enkelt inte. Den kommande helgen kommer den nybyggda toaletten att invigas. Bakom toaletten och väderskydden med bänkar kommer häckar att planteras inom kort. Det är i alla fall förberett med jord och kantsten.Men diket mot Smedjegatan verkar bli utan blomsterglädje. Så vida man inte väcker liv i det gamla förslaget.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.