Elm tillbaka när kvalet avgörs

Sport Österrike och Tyskland väntar hemma på Friends inom loppet av några dagar (11 och 15 oktober).
Sport • Publicerad 1 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Österrike och Tyskland väntar hemma på Friends inom loppet av några dagar (11 och 15 oktober). Då ställs allt på sin spets.Det är antingen eller som gäller.Playoff eller inte.- Seger mot Österrike innebär att vi är klara för playoff, säger Hamrén.Förbundskaptenen snuddar till och med vid tanken på att snuva Tyskland på gruppsegern och nå VM-slutspelet i Brasilien nästa sommar utan att passera det minfält ett playoff i november innebär.- Seger mot Österrike innebär också en teoretisk möjlighet få en avgörande match mot Tyskland, men då behöver vi hjälp av Irland.

Truppen som ska göra jobbet är plus och minus några spelare identisk med den som klarade av Irland och Kazakstan i september.Avstängde och dessutom ljumskskadade Albin Ekdal saknas. Tillbaka är Rasmus Elm, på gång igen efter blodproppen i vaden.- Vi får se hur lång tid Albin blir borta. Det var illa nog att han var avstängd mot Österrike. Självklart hade jag önskat att han var aktuell för spel mot Tyskland.Kan han vara aktuell för spel i ett playoff?- Det vet vi inte än. Det ska vi bedöma själva. Vi har bara fått se lite ultraljudsbilder, vi ska undersöka honom själva och göra en mer objektiv bedömning med magnetröntgen. Då vet vi svaret, säger Hamrén som i stället gläds över att på nytt få tillgång till Elm.- Han är tillbaka snabbare än jag hade förväntat mig. Jag hoppas att han hinner få mer speltid innan samlingen, de har två matcher den kommande veckan. Och han känner sig pigg och fräsch.Dessutom hårdnar konkurrensen på mittfältet av det faktum att Kim Källström numera får speltid i Spartak Moskva.- Också glädjande. Han har spelat en hel match och 70 minuter i en match.

Inför uttagningen spekulerades det i om talangen Hrgota, som både spelar och gör mål för Borussia Mönchengladbach i tyska bundesliga, skulle få plats. Och om Marcus Berg skulle komplettera på anfallssidan nu när han har framgång i Panathinaikos.Ingen kom med.Hrgota får tjänstgöra i Håkan Ericsons U21-landslag som EM-kvalar mot Polen den 12 oktober.- Händer det saker, som det gjorde i juni, har vi möjlighet att komplettera, säger Hamrén.En spelare han däremot gärna velat ha med är Behrang Safari, men den formstarke vänsterbacken nobbar landslaget tills vidare.- Jag håller med om att Behrang har varit mycket bra. Men han har tackat nej. Det beror på familjesituationen, de har tvillingar. Behrang vill lägga tid på familjen, säger Hamrén.Landslaget samlas i Stockholm på måndag.- Nu hoppas jag vi har tur och slipper skador på spelare fram till dess, säger Hamrén.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.