Klartecken för fotbollsakademin

Osby – En dröm går i uppfyllelse.
Osby • Publicerad 3 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

– En dröm går i uppfyllelse. Jag kan knappast tro att det är sant. Själv har jag funderat i de här banorna ända sedan jag kom till Osby för fyra år sedan. Tänkte att det fanns väl inte ens på kartan att drömmen kunde bli sann.Men se, det blev den. Inte undra på att Larsson var i det närmaste tårögd. Även Ronny Nilsson, IFK Osbys ordförande var både rörd och upprymd som en spelman.– En glad och positiv dag för IFK Osby och för hela kommunen. Vi känner att vi tar ett större och större ansvar för samhället. – Vi fick hit Uffe Larsson vilket bidrog till att flera duktiga fotbollsspelare stannade kvar. Nu går vi ett steg vidare. Helt underbart!Och kommunstyrelsens ordförande Anders Pettersson konstaterade nöjt att Calcio har valt Osby och att skriva avtal med ”oss, räliga snapphanar”.

Ulf Larsson, som under sin fyraåriga resa med IFK Osby har följt laget från division 6 och nu har sikte på division 3, berättade att han, trots den omöjliga drömmen, hela tiden har lobbat för Osby.– Jaja, jag har ju snackat med Jonas Thern om att lägga träningsläger här, vilket vi också har gjort. – Och jag tror att han mer och mer, tillsammans med vd för Calcio, Christer Tonning, begrep hur bra Osby faktiskt passar in i sammanhanget. Jonas Thern, är före detta VM-hjälte, landslagsspelare och fotbollsproffs med bakgrund i flera av Europas bästa klubbar och ansvarar för själva fotbollsupplägget inom akademin.När sedan de andra orterna som var intressanta för akademin försvann en efter en började Larsson fatta att Osby faktiskt hade en rejäl chans att vinna loppet.Thern och Calcios vd Christer Tonning bekräftade att så var fallet. Osby blev allt mer intressant under resans gång.– Dra en cirkel runt Osby och kolla hur långt man kommer inom en timme. Det är långt det. Och nära till många fotbollsklubbar., sa Thern.– Det som också har slagit mig är harmonin och vänligheten som finns här. Närheten mellan idrottsanläggning och skolan. En skola utan klotter. Och kommunpolitiker som är positivt inställda.

Och så har Ulf Larsson förstås legat på. Hans resa med IFK Osby med Calcio i ryggen gjorde naturligtvis att Calcio-ledningen fick extra pejl på Osby som centrum för kommande elitfotbollsspelare.Jonas Thern och Ulf Larsson blickade ut över idrottsanläggningen där de stod med Ekbackeskolan i ryggen.– Titta där! sa Jonas och pekade på en stor röd tegelbyggnad bortanför fotbollsplanen.– Där ska vi ha Sveriges bästa internat i landets bästa akademi. Och där ska konstgräsplanen ligga och där ska det byggas omklädningsrum.Visionen är stor. Visionen om en plantskola för fotbollsspelare som ska sätta den framtida fotbollsmetropolen Osby på kartan.Och också en vision om att Osby ska bli ännu attraktivare för dem som funderar på att flytta till kommunen.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.