Rätt att skjuta vid vargangrepp

Nyheter Även om rovdjuret är den omskrivna vargen i Skåne.
Publicerad 3 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Även om rovdjuret är den omskrivna vargen i Skåne.Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens generella beslut om att den skånska vargen inte får skjutas alls. Det beslutet strider mot jaktförordningen. Enligt denna lag ska djurägare i första hand söka skrämma iväg rovdjur som angriper hans boskap, men får som andra utväg döda rovdjuret.Förvaltningsrättens beslut gällde egentligen frågan om skyddsjakt på vargen i Skåne, som åtta gånger sedan slutet av augusti har attackerat och dödat sammanlagt över 30 får.Naturvårdsverket har två gånger gett tillstånd för skyddsjakt. Men båda gångerna har beslutet överklagats av föreningen Nordulv. Fösta gången sade förvaltningsrätten nej till skyddsjakt. Det andra skyddsjaktbeslutet har ännu inte prövats.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.