Svältfödda grisar skickades till slakt

Broby Det rapporterar länsstyrelsen om efter kontroller på en gård i Östra Göinge.
Publicerad 3 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Det rapporterar länsstyrelsen om efter kontroller på en gård i Östra Göinge.Länsstyrelsen har efter kontrollerna gjort bedömningen att djuren varit utsatta för lidande och det var därför nödvändigt att omedelbart omhänderta djuren. Länsstyrelsen anmäler nu misstanke om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.Missförhållandena uppdagades när en veterinär lämnade in en anmälan till länsstyrelsen om bristfälligt djurskydd vid slakt. Enligt anmälan hade den ansvarige för djuren skickat sjuka och avmagrade suggor till slakt. En månad senare kom ytterligare en anmälan på djurhållningen, denna gång via en besättningsveterinär, som menade att djuren saknade erforderlig mängd foder sedan minst två veckor tillbaka.

I slutet av maj gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll av djurhållningen på gården. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör konstaterade då att flera grisar var under eller mycket under normalhull och uppvisade tydliga tecken på hunger. Djurens närmiljö var undermålig med bland annat nedsmutsade boxar. Redan samma eftermiddag omhändertogs djuren sedan länsstyrelsen gjort bedömningen att de var utsatta för lidande.

Det konstaterades att runt 175 svältfödda djur hade utsatts för långvarigt lidande. Flera av djuren led av avmagring och tecken på utmärgling när de skickades till slakt. Länsstyrelsen har därför anmält misstanke om djurplågeri och menar att utredning om huruvida brott har begåtts bör inledas.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.