Han vill ge de gamla offerdammarna liv

Osby 90-årige Thore Brogårdh håller ett förvånansvärt högt tempo när han guidar Norra Skåne genom det natursköna Källedal, en grön oas mitt i Osby.
Osby • Publicerad 7 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

90-årige Thore Brogårdh håller ett förvånansvärt högt tempo när han guidar Norra Skåne genom det natursköna Källedal, en grön oas mitt i Osby.Den här dagen har visserligen mycket av det gröna bytts ut mot gult, rött, brunt och orange. Men det ger omgivningen nästan en ännu större skönhet.

Anledningen till promenaden är att Thore Brogårdh vill peka på den del av Källedal som gått förlorad. De offerdammar som tidigare bredde ut sig i området har nämligen fått växa igen helt.Thore visar bilder från 60-talet då området var i privat ägo.– Då var dammarna alltid rensade och rena, förklarar han.En bit därifrån ligger en nyare damm den så kallade Kvarndammen.– Även den håller på att växa igen, konstaterar Thore Brogårdh besviket. Om inget görs kommer det inte att dröja många år förrän även den dammen har försvunnit. Thore Brogårdh säger sig inte vilja låta alltför arg och besviken. Han anser att kommunen i övrigt håller området väl i ordning.Men dammarna som han menar har ett stort kulturhistoriskt värde borde kunna grävas ut och återställas. Dessutom tror han att området skulle bli ännu attraktivare.– Det är ett helgerån att ha låtit dammarna försvinna. Området ligger både centralt och är historiskt.

Thore bläddrar i en av de böcker som han själv skrivit och som ger en bild av många platser i gränstrakterna. En är just Källedal.På en bild syns den fastighet som fick rivas i och med att Visseltoftavägen skulle anläggas. Framför huset syns en av dammarna omgiven av björkar.Det är så Thore Brogårdh åter vill se Källedal.Men några planer på att återställa området till dess forna glans verkar inte kommunen ha.Paul Holmquist på gatukontoret känner inte till att frågan över huvudtaget varit uppe till diskussion någon gång.

Han känner inte heller till de historiska dammarna.Kanske är det så att kunskapen om de gamla offerdammarna helt fallit i glömska. Här ska enligt den muntliga traditionen bygdens första kyrka ha legat.

Här ska även ha legat en större flat stenhäll fulltecknad med inhuggna figurer. Enligt vad som sägs ska den ha slagits sönder för att användas i grunden till det hus som tidigare låg intill dammarna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.