Trio Tengstrand i unik konsert

Kultur och Nöje Konserten ges i Hässleholm kulturhus och idén att sätta ihop en trio av den musikaliska syskonskaran kom från Hässleholms Konsertförenings ordförande Elisabeth Fäldt.
Publicerad 8 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Konserten ges i Hässleholm kulturhus och idén att sätta ihop en trio av den musikaliska syskonskaran kom från Hässleholms Konsertförenings ordförande Elisabeth Fäldt. – Elisabeth frågade mig om jag trodde att vi kunde få ihop alla. Jag började med att mejla Per, för han är den som har svårast att komma loss. Det känns otroligt roligt att vi har fått ihop det, säger Anna Tengstrand.

Syskonen Tengstrand växte upp i Växjö och har ytterligare tre äldre systrar. Pappa är mattelärare, mamma musiklärare och alla syskonen började spela i unga år.– Våra tre äldre systrar spelade alla på musikskolan och Per började spela tidigt, hemma. Vi har gamla ”mina vänner-böcker” från när han var liten där han skrivit att han ville bli konsertpianist, berättar Anna, som är fem år yngre än Per.

Själv valde hon tvärflöjten som sitt instrument.– Jag var på en konsert när jag var sju år och hörde en flöjtist som spelade väldigt fint. Redan då spelade jag blockflöjt och piano, men pianot var alltid upptaget, säger hon och skrattar.

När hon var i tioårsåldern brukade hon och bröderna spela mycket tillsammans, bland annat ställde de upp i talangjakter och gav kyrkokonserter.– Det var roligt och så tjänade vi en del pengar på somrarna, minns hon.

Hon minns också alla sovmorgnar som brann inne, för att Per envisades med att stiga upp tidigt och öva på pianot en timme varje dag, innan skolan började.

Numera är hon flöjtpedagog vid Hässleholms kulturskola och spelar bland annat med Hässleholms kammarorkester. Lillebror Björn spelade trumpet, men övergav den för sången. Numera sjunger han i operakören på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Per Tengstrand blev som bekant konsertpianist, precis som han planerat, och har skapat sig ett internationellt rykte. När han fick mejlet från sin syster Anna, sedan åtskilliga år tillbaka är han bosatt i USA, med förslaget att syskonen borde spela ihop igen nappade han genast på idén.– Min första tanke var egentligen att det här borde vi ha tänkt på tidigare, säger han.

Under sin karriär har han spelat mycket i bland annat USA, Frankrike och Japan och han är också en flitig gäst på de svenska konsertscenerna. Han har även vunnit åtskilliga priser och fått stor uppmärksamhet för sitt Beethoven-projekt, som innebär att han spelar Beethovens samtliga 32 sonater, i kronologisk ordning, i konserter efter varandra. Första gången han spelade i Hässleholm kulturhus var i samband med att dess flygel invigdes. Senast var med Lunds Stadsorkester för två-tre år sedan, men det blir alltså första gången på massor av år som han spelar tillsammans med sina syskon.

Och äntligen får Anna Tengstrand chansen att ge igen för alla förlorade sovmorgnar, eller?– Jag har valt ett stycke av Martin som är väldigt, väldigt svårt i pianostämman. Det kan man väl se som en liten hämnd, skrattar hon.

På repertoaren står i övrigt musik av Bach, Chopin, Debussy. Och Beethoven?– Det blir det absolut. Jag har inte bestämt vilket ännu, kanske låter jag publiken bestämma, säger Per Tengstrand.

Konserten med Trio Tengstrand är på torsdag, den 10 oktober, i Hässleholm kulturhus, Röda salongen kl 19.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.