Rökstopp före och efter operation

Skåne/Kristianstad Regionens uppmaning till alla som står inför en planerad operation är att sluta röka sex till åtta veckor före ingreppet och att efter operationen hålla uppe lika länge.
Publicerad 9 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Regionens uppmaning till alla som står inför en planerad operation är att sluta röka sex till åtta veckor före ingreppet och att efter operationen hålla uppe lika länge. – Det känns självklart att uppmana patienter att sluta röka då vi ser att komplikationerna minskar med mer än 40 procent om man håller upp med rökningen sex till åtta veckor både före och efter en operation. Det här är bra både för patienterna och för hälso- och sjukvården, uppger regiondirektör Jonas Rastad i ett pressmeddelande.Rökstoppet gäller bara för operationer på operationsavdelningar. Mindre kirurgiska ingrepp, som borttagning av hudfläckar kräver inget uppehåll i rökandet. För akut opererade patienter är rekommendationen att sluta röka direkt efter ingreppet. Region Skåne avser att nästa höst följa upp hur rökstoppet har fungerat.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.