Årets nobelpris i litteratur går till …

Kultur och Nöje ”Jag satsar på Jeanette Winterson, ett bångstyrigt författarskap som upptäckts av allt fler.
Publicerad 10 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

”Jag satsar på Jeanette Winterson, ett bångstyrigt författarskap som upptäckts av allt fler. Ibland känns det som om själva innehållet inte spelar så stor roll i hennes romaner. Det är formen som förtrollar och tonen och landskapet och förtroligheten gentemot läsaren. Det kan ta lång tid innan läsaren får veta vilket kön huvudpersonen tillhör, när det väl uppdagas är man så engagerad att det ändå inte spelar någon roll.”Caroline Alesmark

”Javier Marias. I romaner som Alla Själar och Förälskelser blandar Javier Marias underfundighet med dämpad munterhet och skarp ironi, då han berättar eftertänksamt och filosofiskt om livet som en enda illusion, där de levande ständigt bär döden inom sig och låter sig luras. På ett mästerligt sätt gestaltar han livet som en enda lång berättelse, där vi är absolut beroende av alla berättare just för livets skull.”Thomas Almqvist

”Adonis, poeten och essäisten från Syrien, numera bosatt i Frankrike. Han har länge förespråkat vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien och arabvärlden. Hans diktning är inte bara djärvt nyskapande utan slår också en bro mellan den europeiska modernismen och den arabiska traditionen.”Clemens Altgård

”Chimamanda Ngozi Adichie. För ett enastående viktigt författarskap, i högsta grad allmänmänskligt men med Afrika som centrum. En halv gul sol hör till de senaste årens mest angelägna romaner i världen.”Lennart Bromander”John Irving. Det är dags för en amerikansk vinnare och han må kanske vara aningen för ung och aningen för lättillgänglig för Svenska Akademiens smak, men förtjänar absolut priset för sin läsartillvända berättarglädje.Pernilla Ekdahl

”Min förhoppning är att årets Nobelpris går till Alice Munro, en av vår tids absolut främsta novellförfattare tillika kvinnoskildrare, med en fascinerande förmåga att rymma de största berättelser i det minsta format.”Li Eriksdotter Andersson

”Assia Djebar som inte följer slentrianmässigt uppsatta snitslar som ur ett västerländskt perspektiv förmodas visa vägen ut ur tillvarons försåtliga labyrinter.”Peter Hultsberg

”Jonathan Franzen. För att han på ett gnistrande njutbart språk lyckas sätta fingret på så ofattbart många ömma punkter i vår samtid.”Anna Lindblom

”Joyce Carol Oates – för att hon med både bredd och djup beskriver komplexiteten hos det mänskliga psyket, och väcker mänsklig sympati.”Sophie Lossing

”Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Sara Lidman. Postumt. Hennes prosa talar med världsomspännande visdom och västerbottniskt idiom i ett författarskap som med suverän bärighet förenar den folkliga epiken och berättarkonsten med den poetiska förtätningen.Jan-Olov Nyström

”Alice Munro för att hon i sina täta, närmast romanlika kortnoveller avbildar vanliga människor så att de både stiger fram och vänder ryggen till. De blir både komplexa och unika men behåller ändå en del av sina hemligheter.”Dan Sjögren

”Det är dags att Svenska Akademien tar sitt snille till fånga och tilldelar Nina Bouraoui Nobelpriset. I hittills tretton romaner undersöker hon de starka krafter som alstras av begäret och skrivandet. Inte minst vore det ett passande postumt erkännande av Bouraouis litterära mormor Marguerite Duras.”Evelina Stenbeck

”Jag skull vilja bryta med det invanda och ge priset till den enda sanna deckardrottningen – brittiska P. D. James.I fyrtio år har hon med intellektuellt skärpa, psykologiskt djup och ett naturlyriskt och stämningsladdat språk skrivit aktuella och angelägna kriminalromaner. Hon har också utmanat genrens könsroller, lyft in miljöfrågor, gjort poesin till en del av gåtlösandet och skapat oförglömliga karaktärer.”Gunilla Wedding

”Alice Munro eftersom hon med envishet och konsekvens utforskat och utvecklat novellformens möjligheter.Hon har, ofta med utgångspunkt i det regionala och vardagliga, visat att en novell kan rymma ett liv, en värld och att den kan blotta den mänskliga tillvarons ordlösa hemligheter.”Ola Wihlke

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.