Hon vill ge alla mödrar säkra händer

Hässleholm Nancy Durrell McKenna är en lång kvinna med ett varmt leende.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Nancy Durrell McKenna är en lång kvinna med ett varmt leende. Vi hinner knappt hälsa förrän hon är igång med att berätta vad organisationen ”safeHands for mothers” står för.– Jag grundade organisationen 2003. Vår vision är en värld där ingen kvinna dör under graviditet eller vid förlossning. Många säger att det är en omöjlig vision, men jag är övertygad om att vi kan komma långt med kunskap och upplysning, säger hon.

Kunskapen sprider safeHands genom att producera filmer. Dels dokumentärfilmer och dels rena utbildningsfilmer. De sistnämnda är korta filmer där exempelvis etiopiska kvinnor berättar sina historier om barnäktenskap, omskärelse, aids eller vikten av familjeplanering.– Vi är en liten organisation men vi samarbetar med andra större hjälporganisationer. Och genom att förse hjälparbetare med ryggsäckar som är utrustade med soldrivna dvd-spelare och filmer kan vi nå de mest avlägsna byarna där det i regel finns väldigt lite eller ingen el alls. På så vis kan vi ändå visa både kvinnor och män våra filmer i utbildningssyfte, berättar Nancy.Som näsvis reporter blir jag ändå tvungen att ställa frågan om det verkligen finns konkreta bevis på att hennes filmer gör den avsedda nyttan.– Jag kan ge dig väldigt konkret exempel. När vi kom till ett distrikt med 31 byar låg dödligheten för kvinnor på i snitt nio om året. Efter tre års projekt där vi med filmer tryckte på enkla saker, som att ta kvinnor till vårdinrättningar och sjukhus i tid vid komplicerade förlossningar, kunde vi konstatera att dödligheten var nere i en kvinna. Och henne kunde man egentligen inte räkna. Hon dog en tid efter förlossningen, berättar Nancy.Tiden går och nu är det dags att förflytta sig en trappa upp på Länsförsäkringar där Zontas areamöte ska hållas. Gästtalare är Nancy Durrell McKenna.På vägen upp berättar hon att hon själv är medlem i Zontarörelsen hemma i London.– Ja, Zonta ligger mig varmt om hjärtat. Zonta är ju en internationell organisation som stärker kvinnans ställning i världen. Och det behövs här i Hässleholm, i Sverige och i Afrika. Dessutom har vi väldigt trevligt inom Zonta även om vi många gånger sysslar med allvarliga ting, säger hon och dörren öppnas in till föreläsningssalen där skrattsalvorna rullar mellan väggarna.– Det är just det här jag menar. Sätt två eller flera kvinnor i ett rum och snart rungar skratten, säger hon ler stort.Snart lägrar sig tystnaden över salen och Nancys filmer om flickor och kvinnor som Sharifa, Jamila och Malika får oss alla att sucka tungt. Nog behövs upplysning. Riktiga människors berättelser på film är nog rätt väg att gå.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.