Stor succé för öppen domstol i tingshuset

Hässleholm Många har passerat och säkert blickat upp mot tingshuset där på kullen.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Många har passerat och säkert blickat upp mot tingshuset där på kullen. Men långt ifrån alla vet hur det ser ut därinne eller hur en huvudförhandling faktiskt går till. – Ja, vi är nyfikna och tar tillfället i akt för att se hur det ser ut och går till härinne. Som väl är har ingen av oss haft anledning att studera tingshuset närmare från insidan, säger Niclas Rokicki som kommer i sällskap med sin mamma Eva Rokicki och sonen Lucas Rokicki, åtta år. De tre får liksom alla besökare en liten biljett av tingspersonal som hälsar välkommen redan i dörren.

– Biljetten är ett sätt att kontrollera hur många vi släpper in åt gången. Vi får inte vara hur många som helst av säkerhetsskäl. Samtidigt är det ett bra sätt att hålla reda på hur många som kommer. Just nu är vi uppe i 150 personer, säger tingsnotarien Frida Killén.

Utanför tingssal 1 är det trångt. Strax ska den andra föreställningen av tingsrättens eget rättegångsspel börja.– Roligt att så många är intresserade av vad vi gör. Samtidigt är det lite synd att stolarna inte räcker till för alla, säger lagman Jörn Jacobsson som för andra gången idag gör sig redo att spela den stackars mannen som fått på truten av en okänd man på Harry´s.Busen, den tilltalade, spelas av rådman Fredrik Bohlin som kommer in i sällskap med sin försvarare Torgny Dahlberg.

Rättens ordförande, rådman Lena Berlin, börjar med att be den tilltalade att ta av sig kepsen. Sedan får åhörarna se hur en rättegång kan gå till. Åklagare Marie-Louise Holmberg lägger fram saken för rätten och berättar att den målsägande helt oprovocerat fick ett knytnävsslag i ansiktet. Trots att det finns ett vittne, en bartender som såg hela förloppet, så nekar den tilltalade till brott.Efter enskilda överläggningar mellan rättens ordförande och de tre nämndemännen (som egentligen inte är offentliga) kommer de fram till att mannen ska dömas till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst alternativt en månads fängelse för misshandel.

De tre nämndemännen Kjell Nilsson, Jennie Strömberg och Linda Ingvarsson är alla överens om att det är ett samhällsintresse och ett intresse för människor som ligger till grund för deras engagemang.– Jag får mycket tillbaka genom att få förståelse för hur samhället fungerar och hur de mest utsatta har det, säger Kjell Nilsson.

Jennie Strömberg tycker att vårdnadstvister och sexbrottmål kan vara jobbiga och svåra att skaka av sig. – Saker är sällan svarta eller vita. Å andra sidan; gör vi fel bedömning så blir det i regel en överklagan till hovrätten som är nästa instans. Så blir det nästan alltid om rätten inte än enig.– För det mesta är vi överens. Och vi får ju inte glömma att det finns en lagstiftning att följa. Vi nämndemän är ju lekmän, vanligt folk som dömer tillsammans med rättens ordförande som alltid är utbildad jurist. Vi kan inte sitta i rätten och höfta påföljden, säger Kjell Nilsson.

Syftet med den öppna domstolen där tingsrätter över hela landet höll öppet var att öka kunskapen om domstolerna och deras verksamhet.Det verkar ha gått hem åtminstone i Hässleholm. När vi lämnar tingsrätten har närmare 200 personer kommit på besök. Och då återstår ändå en föreställning av rättegångssplet och ett par miniföreläsningar.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.