Bra idé att försvåra för sms-lån

ledare Det är också positivt att det börjar synas tendenser till självreglering inom branschen, med ett nybildat branschorgan som sätter etiska regler som företagen förväntas följa.
Publicerad 15 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är också positivt att det börjar synas tendenser till självreglering inom branschen, med ett nybildat branschorgan som sätter etiska regler som företagen förväntas följa. Sms-lån är en av de största anledningarna till att väldigt unga människor blir skuldsatta. Det är ofta lyxkonsumtion som pengarna används till: social status bland unga har kommit att handla bland annat om vilken handväska eller mobiltelefon du har. De kläder och maskiner som köps är ofta omoderna eller har slutat fungera långt innan lånet är betalt. Det handlar inte bara om höga räntor och hårda villkor, det går att låna även med mycket dåliga möjligheter att betala tillbaka, vilket har orsakat de senaste årens kraftiga ökning bland sms-låneärenden hos Kronofogden. När man befinner sig i tonåren känns kanske att bli prickad av kronofogden som ett överkomligt problem, till skillnad från den knipa man befinner sig i några år senare när man inte kan få kontrakt på en bostad på grund av betalningsanmärkningar.Förmodligen borde även ekonomisk rådgivning prioriteras högre i skolan: vilken glädje har man av att kunna baka kanelbullar eller att känna till kostcirkeln om man börjar vuxenlivet så skuldsatt man inte har råd till ingredienser till bullarna man lärt sig baka i hemkunskapen?

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.