Diskussioner pågår i flera av byarna

Skåne/Kristianstad Bobby Bengtsson har god insyn i bredbandsutbyggnaden.
Publicerad 15 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Bobby Bengtsson har god insyn i bredbandsutbyggnaden. Kommunens elnätsbolag är inblandat i en rad projekt och diskussioner runt om i kommunen. Ett stort projekt som nu bara väntar på grävtillstånd är området kring Maglehem.

– Vi har fått ihop ungefär 300 hushåll i området, säger Bobby Bengtsson och förklarar att sammanlagt sju småbyar kring Maglehem ingår i projektet. Bobby Bengtsson radar upp ett antal andra byar där det pågår diskussioner, som Rickarum, Skepparslöv, Tosteberga, Kiaby, Venestad, Träne och Svensköp. Men det krävs att lokala personer med ideella krafter driver processen. – Det som tar mest tid är namninsamlingarna, säger Bobby Bengtsson.

Till landsbygdsprojekt tar staten kostnaden till ungefär två tredjedelar. För det enskilda hushållet ligger just nu maxinvesteringen på knappt 20 000 kronor. För att den summan ska kunna hållas krävs normalt att cirka 65 procent av bybefolkningen tecknar upp sig, uppskattar Bobby Bengtsson.

Ett mål från regeringen är att 90 procent av svenska befolkningen ska ha möjlighet till snabbt bredband år 2020. I Kristianstad är det en bit kvar till det målet, uppger Bobby Bengtsson, och hänvisar till kommunens relativt stora yta. – Det finns ungefär sjuttio byar i kommunen. Därför kostar det rätt mycket pengar att lyckas med det här, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.