Djurbönder är utan vatten

Hässleholm – De här körningarna tar tid från allt vårt andra arbete med jord och djur, säger Eskil Carlsson.
Hässleholm • Publicerad 15 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

– De här körningarna tar tid från allt vårt andra arbete med jord och djur, säger Eskil Carlsson. Nötkreatur som saknar vatten ger sig snart på stängslen och tar sig ut, till varje pris. Brist på vatten drabbar djuren värre än vad dåligt bete gör.På ett ställe sinade en av ”deras” brunnar redan för två månader sedan. Bröderna Carlsson har tidvis låtit en del av sina djur beta på trädor som legat oanvända, på ett par ställen i bygden. Där har ägarna meddelat, att brunnarna nu inte längre kan ge något vatten till betesdjuren. Detta har gjort, att Ola och Eskil nu i princip måste köra ut vatten varje dag.– Det här blir ett påhäng, men jobbet måste ju göras, förklarar bonden Eskil Carlsson.

På grund av torkan har gräset på djurens betesmarker vuxit sämre än normalt. Därför har bröderna tvingats flytta runt nötkreatur, bland annat ut till trädor.– Djuren dricker ganska mycket. Ju varmare det är, desto mer vatten behöver de. Nu, när det ska bli varmt även i oktober, kräver djuren mer.– Är det annat väder, med mer morgondagg, får vi däremot hjälp av naturen. Då går det åt mindre vatten. Daggens betydelse ska inte underskattas.Eftersom bröderna Carlssons kor är högmjölkande och i genomsnitt producerar 11 300 kilo mjölk om året, behöver dessa rikligt med bra vatten – varje dygn.

När Eskil räknar efter, kommer han fram till att egentligen inte kommit rikligt med regn hemma i Fjärlöv på cirka ett och ett halvt år, frånsett några blöta dagar förra hösten.– Nu undrar man ju, om det kommer att bli en flod av regn, när det äntligen är dags för för nederbörd ...De tre första vallskördarna hos Ola och Eskil blev dåliga i år, till största delen beroende på det torra vädret. ”Trean” var särskilt ynklig – men nu ser det, däremot, bättre ut inför årets fjärde och sista vallskörd, även om det har kommit för lite regn.

– Det har nu varit två år med dåligt resultat ute på vallarna, men skörden av spannmål blev bra i år. Vi ensilerade faktiskt spannmål i slutet av juli, för att ha som grovfoder.Många bönder är nu rädda för att vinterfodret – från vallskörd och annat – inte kommer att räcka. På en del håll har så kallad stödutfodring redan fått sättas in. Då har man använt foder som egentligen inte skulle ha brukats förrän till vintern.

Bröderna i Fjärlöv har dock så mycket foder, att det kommer att räcka. De fruktar inte vintern. Majsskörden har blivit bra. Nu återstår att se, vad den nya grödan med åkerbönor kommer att ge.– Vi behöver regn nu. Mycket regn, konstaterar Eskil Carlsson, medan han förbereder ännu en vattentransport.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.