Låt cancern kosta tidigare

ledare Även om man räknar strikt på vårdkostnaden landar räkningen på 430 miljoner.
Publicerad 15 oktober 2013 • Uppdaterad 24 november 2021

Även om man räknar strikt på vårdkostnaden landar räkningen på 430 miljoner. Lägger man till anhörigvård och produktionsbortfall hamnar man på ovanstående svindlande summa, enligt medicintidskriften Lancet oncology. Det är en intressant och oroande tankefigur att bara cancern kostar EU mer än de flesta länders BNP. Skulle pengarna kunna investeras tidigare i ledet? Det är svårt att inte se det som ett utmärkt argument för att satsa på forskning: ekonomiska bevekelsegrunder fungerar av någon anledning ofta bättre än emotionella argument.Visst satsas det stora pengar på cancerforskningen och många privata givare är generösa. Men enligt dessa uträkningar skulle man i princip kunna satsa hur mycket pengar som helst och ändå gå med vinst i längden, om ett botemedel kunde hittas eller symptomen förmildras. Det skulle också ha den uppenbara fördelen med att man sparade på mänskligt lidande om inte ekonomiskt.Om det vore så enkelt att välja mellan att bota cancer mot att betala för behandlingen så vore valet enkelt. Men med tanke på The Lancets beräkningar skulle man kunna argumentera för att lägga nästan hur mycket resurser som helst på forskningen nu: man skulle ändå göra stora långsiktiga besparingar: ekonomiskt, men ännu viktigare känslomässigt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.