Vattenbrist i södra Sverige

Malmö Både Götaland och Svealand har drabbats av mycket låga grundvattennivåer på grund av för lite regn.
Malmö • Publicerad 15 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Både Götaland och Svealand har drabbats av mycket låga grundvattennivåer på grund av för lite regn. Värst är det i västra Skåne, Halland, delar av Småland och Uppland. Så här låga nivåer brukar det bara vara runt var tjugonde år, enligt hydrogeolog Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).- Vi har en besvärande nivå som är en halv till en meter under det normala. Det här är svårt för den som har egen brunn och är lantbrukare.

Marianne Andersson, regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Skåne, håller med.- Jag vet att det finns de som just nu får köra och hämta vatten till sina djur. Har man stora djurbesättningar och en tom brunn så blir läget akut.

SGU följer utvecklingen, och länsstyrelser uppmanar brunnsägare att vara sparsamma. Bo Thunholm ser ingen risk för att vattenbristen drabbar fler än så länge, eftersom kommunala vattentäkter ofta använder större grundvattenmagasin. Däremot krävs det minst 100 millimeter regn inom loppet av tre till fyra veckor.- I annat fall kommer grundvattnet att sjunka undan ända fram till våren, och då blir det besvärligt.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.