Apa smittas av människas gäspning

Lund Gäspforskare från Lunds universitet studerade 33 föräldralösa schimpanser i Sierra Leone på Afrikas västkust.
Lund • Publicerad 17 oktober 2013 • Uppdaterad 25 november 2021

Gäspforskare från Lunds universitet studerade 33 föräldralösa schimpanser i Sierra Leone på Afrikas västkust. Det visade sig att schimpanserna, i likhet med oss människor, gradvis utvecklar "gäspsmitta" — och även när de enbart vistas bland människor.

Gäspning är ett nedärvt flockbeteende som enligt senare års forskning kan vara ett tecken på empati.

Matilda Lundahl
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.